Minstens 72 burgerdoden door drones in 2011

In 2011 zijn er zeker 72 burgers om het leven gekomen door een aanval met een Amerikaans onbemand gevechtsvliegtuigje (drone). Het merendeel van de doden die vallen door toedoen van drones, zijn militanten. Dat blijkt uit twee studies van de Amerikaanse Columbia Law School.

Donderdag nog kwamen in Jemen ten minste negen vermoedelijke extremisten van Al-Qaeda om het leven door een aanval met een drone. De extremisten zaten in een boerderij, die onder vuur werd genomen met raketten. Onder de slachtoffers was ook een vooraanstaand lid van Al-Qaeda, Nader al-Shaddadi.

Uit het onderzoek van de universiteit blijkt er in 2011 ten minste 465 doden zijn gevallen als gevolg van de Amerikaanse drone-aanvallen. Daaronder waren zeker 330 militanten, beweren de onderzoekers. Doordat de regering van de Verenigde Staten echter weigert informatie naar buiten te brengen over het aantal doden, hebben de onderzoekers vooral gebruikgemaakt van een aantal verschillende databases van twee Amerikaanse organisaties en de Britse onderzoeksgroep The Bureau of Investigative Journalism.

Omdat de overheid zo terughoudend is, houden de onderzoekers een marge aan in hun cijfers. In 2011 zijn er minstens 72 burgerdoden gevallen, vermoedelijk ligt dat aantal zelfs op 155. Voor de dode militanten geldt hetzelfde: minstens 330, vermoedelijk 575.

Verder hebben de onderzoekers gekeken naar het aantal aanvallen met drones per land. De VS zetten de vliegtuigjes in een veelheid aan landen in, maar verreweg de meeste aanvallen worden uitgevoerd in Pakistan en Jemen. In Pakistan zijn in een periode van 8 jaar 2593 mensen omgekomen bij een totaal van 349 aanvallen. In Jemen staat de teller rond de 50 aanvallen in 11 jaar tijd met 357 doden. Onder de doden waren 200 kinderen en in totaal 534 burgers.

De onderzoekers wijzen ook op de verdere impact van de aanvallen. Zo kunnen de Amerikanen de aanvallen alleen uitvoeren op basis van informatie van de lokale bevolking. Vandaar dat er regelmatig mensen worden ontvoerd en gemarteld, om te bewijzen dat zij een spion zijn voor de VS. Ook voeren militanten regelmatig represailles uit na een aanval en leeft de bevolking volgens de onderzoekers in constante angst. Zo zouden kinderen soms panisch worden, elke keer als het gezoem van een drone klinkt.

Op de aanvallen met drones is veel kritiek. Zo staat de effectiviteit ter discussie, net als het feit dat er aanvallen worden uitgevoerd in landen waar de VS niet mee in oorlog zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden