Update

Minstens 270 doden na aardbeving Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving die gisteren het oosten van Turkije trof is opgelopen tot ten minste 270. Dat heeft de Turkse minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin vandaag gezegd. Meer dan duizend mensen raakten gewond. De Turkse autoriteiten hebben gezegd dat het dodental wellicht niet zo hoog zal uitvallen als in eerste instantie werd gevreesd.

Redactie/ AP/ ANP
Omstanders trekken slachtoffers van de aardbeving uit de puinhopen. Beeld
Omstanders trekken slachtoffers van de aardbeving uit de puinhopen.

De plaats Ercis is het zwaarst getroffen. Zo'n 1275 reddingsteams uit 38 provincies zijn naar het getroffen gebied gestuurd. Ook het leger helpt bij de reddingsoperaties. Reddingswerkers hebben de hele nacht ingestorte gebouwen doorzocht.

Overlevenden

Ze wisten vandaag diverse overlevenden in de stad Elcis onder het puin vandaan te halen. Een van de overlevenden, een man die met een beenwond onder een ingestort gebouw van zes verdiepingen bedolven lag, had de politie gebeld en zijn locatie omschreven, aldus het Turkse persbureau Anatolia. Reddingswerkers wisten drie anderen, onder wie twee kinderen, uit hetzelfde gebouw te bevrijden.

De beving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en trof gistermiddag om 12.41 uur (Nederlandse tijd) een gebied 35 kilometer noordoostelijk van Van, nabij de grens met Iran. 15 minuten later was er nog een naschok met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Er zijn al meer dan 20 naschokken geweest. Het epicentrum van de aardbeving lag op een diepte van 5 kilometer.

Noodhulp

'Veel gebouwen zijn ingestort, veel mensen zijn omgekomen, maar we weten het aantal niet. We wachten op noodhulp. Het is zeer dringend', zei burgemeester Zulfukar Arapoglu van Ercis. In het ziekenhuis in de stad zijn meer dan 50 doden gebracht. In het district Ercis zouden rond de 80 gebouwen zijn ingestort.

Vooralsnog heeft Turkije geen behoefte aan hulp vanuit Israël, maakte de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak vanavond bekend na contact met de Turkse autoriteiten in Ankara.

Naast Israël hebben nog vele andere landen en organisaties Turkije hulp aangeboden. Het gaat onder meer om de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en Armenië, een buurland.

Breuklijnen
Turkije ligt op belangrijke breuklijnen waardoor kleine aardbevingen bijna dagelijks voorkomen. Twee grote aardbevingen doodden in 1999 meer dan 20.000 mensen in het industriële noordwesten van het land. In mei kwamen daar twee mensen om en raakten 79 gewond door een aardbeving in het district Simav.

Gebouwen niet aardbevingbestendig
De slechte staat van veel gebouwen in Turkije zorgt ervoor dat er meer slachtoffers vallen bij aardbevingen dan nodig. Het probleem werkelijk oplossen zou betekenen dat veel huizen en andere gebouwen opnieuw opgetrokken moeten worden, en dat is onbegonnen werk.

In veel Turkse steden en dorpen woont het overgrote deel van de mensen in appartementencomplexen van minstens drie, en vaak meer, verdiepingen. Daarvan zijn er in de meest getroffen steden, Ercis en Van, tegen de honderd ingestort. Het is een geluk bij een ongeluk dat de aardbeving op gisteren plaatsvond: ook veel kantoren, openbare gebouwen en scholen zijn niet aardbevingsbestendig. Ook ziekenhuizen niet, zoals na de ramp meteen bleek: er werd zeker één ziekenhuis ontruimd omdat het te erg beschadigd was.

Bouwvoorschriften
In kleine dorpjes zijn huizen nogal eens van hout of van stenen die onprofessioneel gestapeld zijn. Vooral oudere gebouwen zijn in slechte staat, en niet gebouwd met het oog op aardbevingen. Bouwers trokken zich uit kostenoverwegingen simpelweg weinig aan van bouwvoorschriften. Dat is de laatste jaren, en zeker sinds de grote aardbeving in West-Turkije van 1999, veranderd. Nieuwe wooncomplexen zijn over het algemeen prima bestand tegen aardbevingen. Dergelijke wooncomplexen, vaak gebouwd op initiatief van de overheid, schieten aan de randen van steden als paddenstoelen uit de grond, ook in Van, een groeiende stad.

De voorlichting over aardbevingen schiet over het algemeen tekort, en mensen volgen adviezen vaak niet op. Zo zijn er nog altijd mensen die meteen in paniek uit het raam springen als de aarde begint te beven. Of er ook dit keer op die manier mensen om het leven zijn gekomen, is niet bekend.


Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in Ercis, vlakbij Van. Beeld reuters
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in Ercis, vlakbij Van.Beeld reuters
Inwoners van Van kwamen in paniek de straat op. Beeld ap
Inwoners van Van kwamen in paniek de straat op.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden