Minstens 27 schietpartijen bij Amerikaanse scholen in 2013

Een 12-jarige jongen heeft vandaag met een geweer twee studenten verwond in de Verenigde Staten. Dit incident is het zoveelste in een lange rij schietpartijen die in de buurt of op het terrein van een school plaatsvonden. In 2013 vonden volgens een onderzoek van internetkrant Huffington Post minstens 27 schietpartijen plaats bij scholen.

Huilende leerlingen nadat zij een schietpartij meemaakten vandaag. Een 12-jarige jongen verwondde twee leerlingen met een shotgun. Beeld ap
Huilende leerlingen nadat zij een schietpartij meemaakten vandaag. Een 12-jarige jongen verwondde twee leerlingen met een shotgun.Beeld ap

De internetkrant verzamelde alle berichten in lokale media over schietpartijen op of bij een school. De site concludeert dat scholieren in de Verenigde Staten meer gevaar lopen dan tot nu toe werd gedacht. De nationale media berichtte dit jaar vijf keer over schietpartijen op en bij scholen, The Huffington Post vond 27 incidenten.

Waarschijnlijk hebben nog meer schietpartijen plaatsgevonden. Niet alle incidenten waarbij een vuurwapen wordt gebruikt komen in de media omdat deze vaak te maken hebben met drugsgeweld of familieruzies.

School gesloten
18 mensen kwamen om het leven bij de schietpartijen in de buurt van scholen en er vielen nog meer gewonden. Bij sommige schietpartijen was geen scholier betrokken, vaak werd een school wel gesloten zodra er geschoten werd.

Bij de schietpartij in New Mexico vandaag, waarbij een 12-jarige jongen twee scholieren verwondde, kreeg een leraar de jongen zo ver het geweer neer te leggen. De 12-jarige had het geweer naar binnen gesmokkeld in een koffer waar normaal een muziekinstrument in zit.

Massamoord
Naast de schietpartijen op en bij scholen rekende de krant uit dat er in het jaar 2013 16 schietincidenten plaatsvonden waarbij vier of meer mensen om het leven kwamen. Dat is de standaard voor een massamoord, volgens de richtlijnen van de FBI in het land.

Vooral sinds de schietpartij op de marinebasis van Washington, waarbij 13 mensen om het leven kwamen, en het bloedbad een jaar eerder op een basisschool in Newtown, lopen de gemoederen op tussen voor- en tegenstanders van vrij wapenbezit. Voorstanders willen zichzelf kunnen beschermen en tegenstanders zien veel gevaren in het wapenbezit.

Legaal wapen
De website Mother Jones verzamelde alle schietpartijen van 1982 tot 2012 waarbij sprake was van massamoord en toonde aan dat driekwart van de schietpartijen werd uitgevoerd met een legaal verkregen wapen.

Momenteel is de staat Pennsylvania aan het onderzoeken of het beter is het wapenbezit aan banden te leggen. Colorado ging de staat al voor en kent strikte controles bij de verkoop van vuurwapens waarbij niet iedereen een wapen mag aanschaffen. Ook zware munitie is uit de schappen gehaald in de staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden