Minstens 200 vluchtelingen verdronken in Witte Nijl van Zuid-Soedan

Meer dan 200 vluchtelingen zijn in de rivier de Witte Nijl in Zuid-Soedan verdronken nadat de boot waarop ze voeren, een ongeluk had gekregen. Dit meldde volgens de BBC een legerofficier uit Zuid-Soedan. In het land is vorige maand een stammenstrijd opgelaaid.

De Witte Nijl in Zuid-Soedan. Beeld reuters
De Witte Nijl in Zuid-Soedan.Beeld reuters

De slachtoffers wilden de stad Malakal ontvluchten. De stad ligt op de rechteroever van de Witte Nijl, ruim 600 kilometer ten noorden van de hoofdstad Juba. Veel mensen proberen weg te komen van het geweld in Malakal door de rivier over te steken naar de dunbevolkte linkeroever.

'Volgens de berichten die wij hebben ontvangen gaat het om 200 tot 300 mensen, inclusief vrouwen en kinderen. De boot was overvol', vertelde legerwoordvoerder Philip Aguer tegen persbureau AFP. 'Ze zijn allemaal verdronken', voegde hij daar nog aan toe.

Al tienduizenden mensen zijn de Nijl, vaak in gammele houten bootjes, overgestoken om aan het geweld rond de stad Bor te ontkomen. Het regeringsleger levert er slag met rebellen. Volgens de legerwoordvoerder verschuift het front voortdurend. Op dit moment lijkt de strijd zich echter te concentreren ten noorden van de hoofdstad Juba.

Oversteek 'te duur'
Velen kunnen zich de oversteek met de boot niet veroorloven, zegt BBC-correspondent Andrew Harding. Een vluchteling vertelde hem correspondent dat ze rondom de vijftig euro geleend had om de rivier over te steken.

Ongeveer 9.000 burgers hebben zich verschanst in de VN-basis in Malakal.

In Ethiopië voeren de strijdende partijen vredesgesprekken. Volgens een woordvoerder van de rebellen krijgt de Zuid-Soedanese regering steun van Oeganda. Dat land zou met helikopters stellingen van de rebellen onder vuur nemen. Een andere afgevaardigde van de rebellen zei dat er mogelijk witte fosfor is ingezet tegen de rebellen. Witte fosfor is zeer omstreden. Hoewel het niet op de lijst met verboden chemische wapens staat, pleit onder andere het Rode Kruis voor een verbod.

undefined

Mensen op de vlucht in Malakal. Beeld AP
Mensen op de vlucht in Malakal.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden