Theaterrecensie

Minnen zonder morele grenzen bij Don Caravaggio

Regisseur Charli Chung maakte met 'Don Caravaggio' een voorstelling met rijke onderdelen die helaas niet helemaal in dienst van elkaar staan.

Waar is Don Carvaggio mee bezig? Muze Done Elvire voelt zich verraden door de vrije moraal van de bandeloze schilder.Beeld Bas de Brouwer

Voor Don Caravaggio liet regisseur Charli Chung (1995) zich inspireren door de zedeloosheid van Molières Don Juan en de overgave van barokschilder Caravaggio: compromisloze, excentrieke vrijdenkers met een spoor aan schandalen achter zich.

Bart van den Donker schreef een originele pastiche op zeventiende-eeuwse zedenkomedies, waarin hij de personages van Molière integreert met schilderijen van Caravaggio.

Don Caravaggio's muze, een heerlijk hysterische en even opportunistische Done Elvire (Judith van den Berg), gaat wantrouwend op onderzoek naar haar afwezige minnaar.

Vrije moraal

De schilder, vol overgave gespeeld door Marius Mensink, blijkt er een vrije moraal op na te houden, waarin meerdere liefdes naast elkaar kunnen bestaan. Deze kijk op leven en liefde zet zijn dienaars Sganarelle en Gusman (Thomas van Luin en Teun Donders) aan tot onverwachte avances en affaires.

Van den Donker voert zeer breedsprakige personages op. Speelstijl, taal en scenografie zijn op zijn zachtst gezegd weldadig. Speciale vermelding komt toe aan Kevin Pieterse voor een prachtig zuilendecor en de uitbundige kostuums.

Focus
De diffuse grens tussen waarheid en kunst, tussen leven en werk, de exploratie van de vrijzinnige moraal, de referenties aan Molière en Caravaggio: de delen staan nog niet helemaal in dienst van elkaar. De stijlvaste vorm wordt weliswaar met een ironische distantie gebracht, maar gaandeweg gaat die volharding toch tegenstaan.

De epiloog in tableaux vivants toont de erfenis van Caravaggio's overgave: een verzameling schilderijen die de geschiedenis ingaat, en waar tal van andere kunstenaars zich weer tot kunnen verhouden. Chung maakte een rijke voorstelling, waar het helaas aan focus ontbreekt.

Theater
Don Caravaggio
Door Frascati Producties, Charli Chung
Gezien 21/2, Frascati
Te zien t/m 2/3 (behalve zo-ma), aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden