'Minnares Petraeus had wél geheime gegevens op computer'

De computer van Paula Broadwell, de biografe met wie CIA-directeur David Petraeus een affaire had, bevatte wel degelijk substantiële geheime informatie die onder veel strengere voorwaarden had moeten worden bewaard. Dat zeggen anonieme veiligheidsambtenaren tegen persbureau Reuters.

Redactie
David Petraeus (L) en Paula Broadwell. Beeld afp
David Petraeus (L) en Paula Broadwell.Beeld afp

Naar de inhoud van het geheime materiaal, en de manier waarop Broadwell aan de informatie is gekomen, wordt nog onderzoek gedaan. De ambtenaren willen alleen op basis van anonimiteit met Reuters praten omdat het ze verboden is publiekelijk op de zaak te reageren. Ze zeggen echter dat de hoeveelheid geheim materiaal die op Broadwells computer is aangetroffen, significant genoeg is om het onderzoek voort te zetten.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama zei vandaag nog tijdens een persconferentie dat hij vooralsnog geen bewijs heeft gezien dat er informatie is gelekt die van belang kan zijn voor de nationale veiligheid. Maar hij zei ook dat hij de resultaten van het onderzoek zou afwachten.

Als reserveofficier had Broadwell toegang tot bepaalde geclassificeerde stukken. Maar dit materiaal mag volgens de regels alleen op beveiligde plekken en computers bewaard worden. De vraag is of Broadwell deze regels heeft nageleefd. Het blijft onduidelijk waar en hoe Broadwell aan de geheime informatie is gekomen.

Tijdens het FBI-onderzoek, dat uiteindelijk de affaire tussen Broadwell en Petraeus aan het licht bracht, hebben beiden ontkend dat de voormalig CIA-directeur zijn biografe geheime documenten heeft gegeven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden