Plus

Minivarkens hebben hun plek als huisdier veroverd

Ze liggen op de bank, gaan mee onder de douche en weten hoe ze de koelkast open moeten krijgen: minivarkens. "Ze is net een opstandige peuter. De meeste vrienden raad ik een varken af."

Hannah Hamans
Sabrina en haar varken Jet Beeld Friso Keuris
Sabrina en haar varken JetBeeld Friso Keuris

Noortje van Zomeren (26) en Erwin Nijssen (27) wonen in Haarlem met varken Saar (10 maanden).

Noortje van Zomeren en Erwin Nijssen hadden al acht jaar vooronderzoek gedaan voordat ze Saar in huis namen. "Het was of een baby of een varken," zegt Nijssen. "Je tekent een onzeker contract voor vijftien jaar. Je moet je leven aan haar aanpassen."

En dat is ook te merken aan het huis. Er zijn speciale stopcontacten voor Saar, voor het geval ze haar neusje erin stopt. Het eten zit in potten, want keukenkastjes opent ze zelf en in de woonkamer staat een grote bench met hooi. De tuin wordt binnenkort verhoogd en er wordt een speciaal wroetlandje aangelegd.

Opstandige peuter
"Ze heeft nog niets gesloopt, maar dat komt echt door de uren die we erin steken." Van Zomeren werkt overdag en Nijssen draait vaak avonddiensten. "Een varken is een beetje autistisch en heeft veel structuur nodig. In het weekend kun je niet gaan doen wat je zelf wilt. Zoals bijvoorbeeld om acht uur gaan stappen en pas om drie uur 's nachts thuis komen. In het weekend moet ik wel­eens om kwart over zes uit bed om Saar eten te geven."

Maar ze kunnen er niet altijd zijn. Toen ze drie weken op vakantie gingen, werd Saar bij de ouders van Van Zomeren ondergebracht. Saar werd door hen omgedoopt tot 'Saarzilla'; ze gaven haar met liefde weer terug. Van Zomeren en Nijssen krijgen juist veel liefde van Saar. "Ze komt bij ons op de bank liggen als we een filmpje kijken."

Maar volgens het stel is een varken als huisdier niet voor de meeste mensen weggelegd. Nijssen: "Ze is net een opstandige peuter. De meeste vrienden raad ik een varken af. Ben je klaar voor een kind? Nee? Dan ook geen varken."

Floortje, Erwin en Saar Beeld Friso Keuris
Floortje, Erwin en SaarBeeld Friso Keuris

Nandy van Scheppingen (23) woont in Amstelveen met Spekkie (1 jaar en 20 kilo)

Nandy van Scheppingen kwam op het idee om een minivarken als huisdier te nemen toen ze sterren als Miley Cyrus en George Clooney met varkentjes zag. "En de Nederlandse serie Divorce waar ze varkentje Kevin hebben als huisdier hebben." Een varkentje stond zes jaar op haar verlanglijst. Ze kreeg Spekkie voor haar 23ste verjaardag. "Hij was nog kleiner dan mijn chihuahua."

Ze heeft naast een varken ook twee honden, twee katten, twee konijnen en een paard. Spekkie bleef niet het kleinste huisdier; hij kreeg een enorme groeispurt. "Elke week moest ik een groter tuigje voor hem kopen. Eerst paste hij nog door het kattenluik, maar op een dag zat hij erin vast en trok hij het hele luik mee."

Geen gedoe
Spekkie is sowieso een sloop­kogel. Hij heeft flink huisgehouden in het huis van Van Scheppingen. Het keukenkastje hangt uit zijn voegen. Alle plinten zijn eraf, kussens zijn uit elkaar getrokken en op de koelkast zit nu een kinderslot. "Hij rukt die koelkast ­anders open en vreet zo alles op, ­inclusief de salami. Dat probeer ik tegen te houden, ­anders had ik hem beter Hannibal kunnen noemen."

Ze neemt Spekkie soms mee naar vrienden, maar ook daar gaat ze los. "Ik nam haar mee naar de verjaardag van mijn neefjes, maar daar rukte ze ook de plinten eraf." Toch vindt ze een varken eigenlijk geen gedoe. "Een varken is makkelijker dan een hond die je moet uitlaten; Spekkie kan gewoon in de tuin. En een varken geeft je zo veel liefde. Word je ineens wakker met een big in je nek. Het enige is dat je niet te materialistisch moet zijn."

Mandy van Scheppingen en Spekkie Beeld Friso Keuris
Mandy van Scheppingen en SpekkieBeeld Friso Keuris

Maaike Brandt (30) en Paola Beijersbergen van Henegouwen (23) wonen in Amstelveen met Bacon (6 maanden en 3 kilo)

Bacon woont in een studentenhuis in Amstelveen met twaalf studenten. "Hoe meer mensen hoe leuker ze het vindt," zegt Maaike Brandt (rechts op de foto). Met Paola Beijersbergen van Henegouwen is ze verantwoordelijk voor Bacon. Het idee om een minivarken te nemen ontstond op een dronken avond, maar werd vervolgens een heel serieus plan. Beijersbergen: "We wilden een nieuwe gangmascotte en allerlei huisdieren passeerden de revue: van giraffen tot ezels tot een minivarken."

Hoewel een studentenhuis op het eerste gezicht misschien niet de beste plek lijkt voor een varken, vinden de eigenaren het goed kunnen: "Ze kan alle kamers in, de gang op, in de tuin en er is altijd wel iemand thuis," zegt Brandt.

Volgzaam
Bacon is heel aanhankelijk en wandelt de hele dag achter de vrouwen aan. Ze kunnen haar uitlaten zonder riem. "Je roept en ze komt meteen," zegt Brandt. Bacon is zo volgzaam dat ze werkelijk overal mee naartoe gaat. "Als ik onder de douche ga, komt ze mee douchen," zegt Brandt. "Ze is het schoonste biggetje ooit. En na het douchen smeren we haar in met babyolie, want ze heeft zo'n droog huidje," zegt Beijersbergen.

"Het is echt een feestvarken. Met een huisfeest begaf ze zich kwispelend door de menigte." Niemand struikelde over haar doordat ze een T-shirt droeg en een glow-in-the-darkketting. Beijersbergen: "Ze is soms draak, maar we zijn heel blij met de beslissing."

En hoe moet het nu Brandt weggaat uit het huis? Beijersbergen: "We verdelen haar. Drie maanden woont ze bij mij en dan gaat ze drie maanden naar Maaike."

Maaike en Paola met Bacon Beeld Friso Keuris
Maaike en Paola met BaconBeeld Friso Keuris

Sabrina Groot (28) woont in Zaandam met Jet (1 jaar en 40 kilo)

Aan het begin was het voor Sabrina Groot wennen: Jet gilde aan een stuk door. "De eerste twee weken dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Maar na twee weken werd Jet steeds aanhankelijker toen ze wist dat ik degene was die haar eten gaf. Nu zijn we beste vriendjes."

Groot heeft haar armen om de buik van Jet geslagen. Haar vriend is minder blij met Jet. "Zij mag van hem niet op de bank." Dus liggen Groot en Jet vaak samen op de grond. Jet languit tegen haar aan, boven op haar jas. "Ze is gek op mijn jas. Als ik thuiskom, moet ik hem meteen ­inleveren en gaat ze erbovenop liggen."

Groot
Vroeger kon ze nog op schoot, maar nu is ze zo zwaar dat dat niet meer gaat. "Ze was eerst nog zwaarder; haar tepels hingen op de grond. Maar nu ze is afgevallen, raakt haar buik de grond niet meer." Jet eet dan ook alles. Het liefst brood, maar dat mag van Groot niet meer. "Te veel calorieën. Nu knabbelt ze de hele dag op wortels en andijvie."
Jet is groter dan Groot had verwacht. "Ik dacht, ze wordt niet groter dan de koffietafel: zo'n dertig tot veertig centimeter hoog. Maar na een jaar komt ze er al bovenuit en beukt ze de tafel vaak om. En ze groeit nog zeker tot haar zesde door."

Jet heeft wel genoeg ruimte om buiten rond te rennen. "Geen varken is honderd procent een binnendier." Dus slaapt Jet buiten in een hok, in de buurt van de vijf konijnen en kippen. Doet ze haar behoeftes buiten op een bak en is een groot gedeelte van de tuin belegd met hooi waar Jet in kan rollen en wroeten.

Sabrina met Jet Beeld Friso Keuris
Sabrina met JetBeeld Friso Keuris
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden