Ministers ontbieden Wilders

DEN HAAG - De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hebben in een gesprek met PVV-leider Geert Wilders hun zorgen geuit over de mogelijke schade die Wilders' aangekondigde Koranfilm Nederland kan berokkenen.Het kabinet vreest voor de reputatie van Nederland en houdt er rekening mee dat Wilders' film, die Fitna ('Beproeving') zal heten, het Nederlandse bedrijfsleven kan schaden. Ook Nederlanders die in moslimlanden leven zouden door de film, waarin kritiek wordt geuit op de Koran en op de profeet Mohammed, in de problemen kunnen komen.

Wilders zegt het gesprek te beschouwen als een 'poging tot intimidatie'. De ontmoeting van de ministers met de PVV-leider was een vervolg op een eerder gesprek, in november, dat Wilders had met kabinetsleden, onder wie destijds ook minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Nu het uitbrengen van Fitna dichterbij komt, achtte het kabinet het noodzakelijk om Wilders nogmaals te wijzen op de mogelijke consequenties van de film.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaan concrete aanwijzingen dat Nederlandse instellingen in het buitenland gevaar lopen. Wegens alle publiciteit die Fitna al heeft voortgebracht - ook in het buitenland - zou men in moslimlanden nauwelijks nog bereid zijn om de film zuiver op de inhoud af te rekenen. Alleen het verschijnen van de film wordt in sommige moslimlanden als een onverdraaglijke provocatie beschouwd.

De overheid heeft een draaiboek klaar liggen voor het geval het in Nederland tot onlusten komt na het uitbrengen van de film.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden