Update

Ministers eurozone akkoord over Grieks reddingsplan

De ministers van Financiën uit de eurozone zijn het vannacht in Brussel eens geworden over een nieuw steunpakket voor Griekenland. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, sprak vanochtend rond kwart over vijf van een 'zeer goed akkoord', het resultaat van urenlange nachtelijke onderhandelingen.

Redactie
Minister Jan Kees de Jager van Financiën reageerde terughoudend op het akkoord. Beeld REUTERS
Minister Jan Kees de Jager van Financiën reageerde terughoudend op het akkoord.Beeld REUTERS

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, verklaarde dat het Griekse overheidstekort in 2020 moet zijn teruggebracht tot 120,5 procent van het bruto nationaal product. Hij zei dat het akkoord de toekomst van Griekenland in de eurozone veiligstelt. Volgens Juncker wordt het toezicht op Athene versterkt om het succes van het nieuwe reddingsplan te verzekeren.

Hij erwacht op korte termijn een besluit over de verhoging van de capaciteit van het permanente noodfonds. 'Ik ben hoopvol', zo zei Juncker, dat de regeringsleiders van de eurolanden tijdens de aanstaande eurotop begin maart, het eens zullen worden over een verhoging van het noodfonds. Het permanente noodfonds (ESM) treedt in juli in werking en heeft nu een capaciteit van 500 miljard euro.

Terughoudend
De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager reageerde terughoudend na afloop van de marathonvergadering. Hij noemde het akkoord 'niet iets om over te juichen' en 'een programma met risico's'. Hij bedoelde daarmee dat het slagen van het pakket afhankelijk is van hoe de Grieken de maatregelen gaan doorvoeren. De Jager: 'Ik heb altijd gezegd dat deze crisis niet op één top of op één avond opgelost kan worden. Maar we hebben belangrijke stappen gezet.'

Griekenland mag alleen op het nieuwe hulppakket rekenen als het de beloofde hervormingen snel in praktijk brengt. Dit benadrukte de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. Gezondheidszorg, gemeentebestuur, belastingheffing, pensioenenstelsel, arbeidsmarkt en het bijhouden van statistieken moeten voor het einde van de maand worden hervormd om het land op 'een duurzaam pad van economische genezing' te krijgen, aldus Schäuble. De minister heeft er vertrouwen in dat een meerderheid van het Duitse parlement het hulppakket zal goedkeuren.

Hier de volledige tekst van de verklaring die de eurogroep vanochtend vroeg uitbracht na het bereiken van het akkoord.

Papademos 'erg blij'
De Griekse premier Lucas Papademos is 'erg blij' met het nieuwe hulppakket aan zijn land. De premier gaf aan dat de financiële steun afhankelijk is van het doorvoeren van maatregelen en hervormingen in het land op een 'tijdige en effectieve manier'. Hij heeft er vertrouwen in dat Athene dat voor elkaar krijgt. 'Het is in het belang van de Griekse bevolking'.

Groter verlies voor banken
Het akkoord werd vooral mogelijk doordat de banken en andere schuldeisers een groter verlies accepteren. Ze ontvangen minder couponrente en zullen op de nominale waarde van hun obligaties geen 50 procent afschrijven, maar 53,5 procent. Het verlies op de netto contante waarde bedraagt dan geen 70 procent, waarvan tot nu toe werd uitgegaan, maar 75 procent.

In ruil daarvoor wordt een ingewikkelde compensatieregeling in het leven geroepen.

Aflossing
Het tekort op de Griekse begroting bedraagt dit jaar nog ongeveer 160 procent van het bnp. De tijd voor Griekenland begon te dringen. Volgende maand staat het land voor de aflossing van staatsobligaties ter waarde van 14,5 miljard euro.

Bijna twee jaar geleden, in mei 2010, ontving Griekenland voor het eerst grootschalige steun van de landen in de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Destijds was de omvang van het steunpakket 110 miljard euro.

De Griekse premier Lucas Papademos vannacht in Brussel in gesprek met de Franse minister van Financiën François Baroin en diens Belgische collega Steven Vanackere. Beeld ap
De Griekse premier Lucas Papademos vannacht in Brussel in gesprek met de Franse minister van Financiën François Baroin en diens Belgische collega Steven Vanackere.Beeld ap
De Griekse vlag, wapperend vanaf de Akropolis in Athene. © ANP Beeld
De Griekse vlag, wapperend vanaf de Akropolis in Athene. © ANP
IMF-baas Christine Lagarde in gesprek met de Griekse premier Papademos, vannacht in Brussel. Beeld ap
IMF-baas Christine Lagarde in gesprek met de Griekse premier Papademos, vannacht in Brussel.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden