Ministers Balkenende 4 bekend

DEN HAAG - De geneticus en columnist Ronald Plasterk wordt voor de PvdA minister van Onderwijs. CDA-ideoloog Ab Klink krijgt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb wordt geen minister, maar staatssecretaris van Sociale Zaken.Dat zijn de grootste verrassingen in het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. De namen van de zestien nieuwe ministers zijn maandagavond bekendgemaakt, maar een groot deel ervan lekte al eerder uit.

De ministers zijn, naast de bovengenoemden: Jan Peter Balkenende (CDA, Algemene Zaken), Wouter Bos (PvdA, Financiën), André Rouvoet (ChristenUnie, Jeugd en Gezin), Piet Hein Donner (CDA, Sociale Zaken), Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken), Jacqueline Cramer (PvdA, Milieu), Gerda Verburg (CDA, Landbouw), Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie), Guusje ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken), Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken), Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelinsgssamenwerking), Camiel Eurlings (CDA, Verkeer), Eimert van Middelkoop (ChristenUnie, Defensie), Ella Vogelaar (PvdA, Integratie en Wijkverbetering).

Dat de PvdA Plasterk naar voren zou schuiven voor Onderwijs, kwam onverwacht. Zijn naam was eerder wel eens genoemd voor dat departement, maar in het Haagse geruchtencircuit circuleerde vooral de naam van Aboutaleb voor Onderwijs. Bos had de in Marokko geboren wethouder in zijn boekje 'Wat Wouter wil' zelf hiervoor genoemd (overigens ook voor Sociale Zaken).

Plasterk behoorde tot de medeauteurs van het PvdA-verkiezingsprogramma. Hij werd bekend door zijn gesproken columns in het tv-programma Buitenhof en door zijn verzet tegen de Europese grondwet in 2005.

Ook de naam Klink was niet eerder in verband gebracht met een ministerspost. Klink, een goede vriend van Balkenende, is directeur van het Wetenschapplijk Instituut van het CDA. Hij is ook senator.

Bos zei maandagavond trots en tevreden te zijn met de PvdA-ministers. De helft van zijn team bestaat uit vrouwen, zoals het PvdA-bestuur had gevraagd. Volgens Bos hebben de zes ministers zowel binnen als buiten Den Haag voldoende ervaring opgedaan om ''te weten wat het land nodig heeft''.

Ook op de benoeming van Aboutaleb is Bos trots. De Amsterdamse wethouder zal zich vooral bezighouden met het bestrijden van de voedselbanken en de armoede. ''Daar heeft hij in Amsterdam veel ervaring mee opgedaan'', zei Bos.

Ook een aantal andere staatssecretarissen is bekend. CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt wordt staatssecretaris van Onderwijs. CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap blijft op Defensie. Voor de ChristenUnie zou Benne van Popta naar Verkeer en Waterstaat gaan.

Komende dagen zal Balkenende alle kandidaat-bewindslieden ontvangen. Zaterdag moet het PvdA-congres nog instemmen met regeerakkoord en kandidaat-bewindslieden. Naar verwachting staat het nieuwe kabinet volgende week donderdag op het bordes. (ANP)

Overzicht:

Financiën: drs. W. (Wouter) Bos (PvdA), ook vicepremier

Jeugd en Gezin: mr. A. (André) Rouvoet (ChristenUnie), ook vicepremier

Buitenlandse zaken: drs. M.J.M (Maxime) Verhagen (CDA)

Ontwikkelingssamenwerking: drs. A.G. (Bert) Koenders (PvdA)

Justitie: dr. E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin (CDA)

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: dr. G. (Guusje) ter Horst (PvdA)

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: prof.dr. H.A. (Ronald) Plasterk (PvdA)

Defensie: E. (Eimert) van Middelkoop (ChristenUnie)

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer: prof.dr. J.M. (Jacqueline) Cramer (PvdA)

Integratie en Wijkverbetering: drs. C.P. (Ella) Vogelaar (PvdA)

Verkeer en Waterstaat: ir. C.M.P.S. (Camiel) Eurlings (CDA)

Economische Zaken: M.J.A. (Maria) van der Hoeven (CDA)

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: G. (Gerda) Verburg (CDA)

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: mr. J.P.H. (Piet Hein) Donner (CDA)

Volksgezondheid, Welzijn en Sport: dr. A. (Ab) Klink (CDA)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden