Ministeries tussen VVD en CDA verdeeld

Maxime Verhagen krijgt een zwaar ministerie onder zich. Foto ANPBeeld anp

AMSTERDAM - Het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, kan eind volgende week op het bordes staan.

De formatie van het kabinet-Rutte/Verhagen is nabij, na de instemming van de voltallige CDA-fractie met het regeer- en gedoogakkoord.

VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte kan nu als formateur de overige elf ministers en acht staatssecretarissen gaan zoeken.

Behalve Rutte neemt ook zeker CDA-fractieleider Maxime Verhagen plaats in het nieuwe kabinet. Hij neemt het ministerie voor zijn rekening dat ontstaat uit de samenvoeging van Economische Zaken en Landbouw.

CDA-minister Jan Kees de Jager blijft op Financiën. Het CDA levert waarschijnlijk verder ministers voor Defensie, Binnenlandse Zaken en Onderwijs. Voor de VVD zijn Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken en de nieuwe portefeuille Immigratie en Integratie. Over de departementen Volksgezondheid, Veiligheid en Ruimte is nog overleg bezig.

Vaststaat dat VVD en CDA allebei zes ministers leveren en vier staatssecretarissen. Binnen de VVD circuleren de namen van onder anderen ex-informateur Ivo Opstelten, Europarlementariër Hans van Baalen en oud-minister Henk Kamp als ministerskandidaten.

Na 118 dagen formatie kwam er gisteren zicht op de beëdiging van een nieuw kabinet. Ondanks grote verdeeldheid binnen het CDA besloten alle 21 leden van de Tweede Kamerfractie het met VVD en PVV gesloten regeer- en gedoogakkoord te onderschrijven. De CDA-fractieleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan gaven daarvoor hun verzet tegen samenwerking met de PVV op.

De twee houden wel hun bezwaren tegen de PVV en zullen kritisch volgen hoe het nieuwe kabinet maatregelen rond asiel en immigratie zal uitvoeren, vooral waar het gaat om het beschermen van internationale afspraken rond huwelijk en gezin. In het gedoogakkoord zijn strengere eisen aan verblijfsvergunningen en gezinsmigratie opgenomen. ''Wilders is nog niet van ons af,'' meldden de twee.

Koppejan meent dat veel kabinetsplannen voor immigratie en integratie onuitvoerbaar zijn. De fractietop van het CDA bestrijdt dat Wilders 'blij is gemaakt met een dode mus'. ''Deze maatregelen zijn goed te doen,'' aldus een hoge CDA'er.

Wilders, wiens signatuur vooral is te zien in het strenge asiel- en immigratiebeleid dat het kabinet voorstaat, begrijpt dat Koppejan en Ferrier kritisch zullen kijken naar punten in het gedoogakkoord. ''Dat is ze geraden ook.'' Volksvertegenwoordigers horen dat te doen. ''Daar worden ze goed voor betaald.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden