Update

'Ministerie van Financiën wist niets van problemen ING'

Het ministerie van Financiën was verrast toen begin oktober 2009 bleek dat ING een bank in problemen was. Een week daarvoor was ING nog in de race geweest om ABN Amro van Fortis over te kopen.

Ronald Gerritse wordt vandaag gehoord door commissie De Wit. De voormalige topambtenaar van het ministerie van Financien is inmiddels voorzitter van de AFM. © ANP

Dat zei Ronald Gerritse, toen de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën, vandaag bij de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Volgens hem waren de problemen bij ING ook bij De Nederlandsche Bank niet bekend, want die had het anders ongetwijfeld aan Financiën gemeld.

'Faillissement Fortis desastreus'
Fortis was in oktober 2009 een bank die geen dag langer had kunnen bestaan op het moment dat Nederland Fortis Nederland en ABN Amro voor 16,8 miljard euro nationaliseerde, zegt Gerritse.

Als de nationalisatie niet was gelukt, 'was de hele zaak omgevallen. De gevolgen voor Nederland en ook breder waren desastreus geweest. (...) Er was geen andere weg dan het eens worden over de prijs. Daar donderde een bank om die geen dag meer had kunnen bestaan', zei Gerritse.

Hij maakte duidelijk dat toenmalig minister Wouter Bos (Financiën) en De Nederlandsche Bank ervan doordrongen waren dat Fortis/ABN hoe dan ook gered moest worden. Ze hadden een bedrag in gedachten tussen de 13 en de 20 miljard euro. Het werd uiteindelijk 16,8 miljard. Daarmee werden volgens Gerritse Nederlandse banken veilig gesteld zonder een grote ravage in België achter te laten.

'Verhouding toezichthouders niet goed'
De verhouding tussen de Nederlandse en Belgische centrale banken in de periode rond de problemen met Fortisbank zat 'op momenten niet goed', meldt Gerritse. Nederland had zorgen over de soms gebrekkige informatievoorziening met het oog op de positie van ABN-Amro, dat toen onderdeel was van het Fortisconcern.

Het Belgische ministerie van Financiën speelde zelfs geen enkele rol in de kwestie Fortis, aldus Gerritse. De Nederlandse topambtenaar had daar zelfs geen gesprekspartner. 'Alleen de Belgische minister van Financiën, diens politiek assistent en de Belgische centrale bank gingen erover.'

De verhouding tussen de toezichthouders kenmerkte zich door 'ups en downs', bevestigde Gerritse. Nederland was er vooral op gebrand dat de problemen bij Fortis niet ten koste mochten gaan van ABN Amro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden