Update

Ministerie mocht basisschool As Siddieq niet korten

As Siddieq School op het Sumatraplantsoen in Zeeburg. Foto Marc Driessen Beeld
As Siddieq School op het Sumatraplantsoen in Zeeburg. Foto Marc Driessen

Het ministerie van Onderwijs had de islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam niet mogen korten op de subsidie. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. As Siddieq wil nu met het ministerie over een schadevergoeding overleggen.

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) schortte in 2009 5 procent van de bekostiging van de streng islamitische school op. De reden daarvoor was dat de onderwijsinstelling onvoldoende aandacht zou schenken aan burgerschap, inburgering en democratie.

De Raad van State oordeelt nu echter dat ''niet staande kan worden gehouden dat de school op geen enkele wijze gestalte heeft gegeven aan onderwijs dat mede is gericht op het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie''. Daarbij is van belang dat onderwijsinstellingen een grote vrijheid hebben bij het vaststellen van doelstellingen op dat gebied. Het ministerie mag daarom alleen een sanctie opleggen als een school hier op geen enkele wijze mee bezig is, maar dat was niet het geval.

Sinds april vorig jaar krijgt As Siddieq overigens weer de volledige subsidie. De school had toen de nodige verbeteringen geboekt. Het ministerie betaalde het ingehouden geld toen alsnog uit.

As Siddieq had het eind 2009, begin 2010 flink aan de stok met de overheid. Niet alleen het ministerie wilde de school korten, ook de gemeente Amsterdam dreigde de subsidie stop te zetten. Naast de zorgen over de aandacht voor burgerschap, zou ook het onderwijs onder de maat zijn. Toen het bestuur van de onderwijsinstelling opstapte, werd de angel uit het conflict gehaald. Zowel het ministerie als de gemeente besloot later toch subsidie te verstrekken.

De advocaat van As Siddieq, Ad Westendorp, zei woensdag ''bijzonder verheugd'' te zijn over de uitspraak. ''De school heeft altijd al gemeend dat ze voldaan heeft aan haar wettelijke verplichtingen.''

De onderwijsinstelling wil met het ministerie praten over een schadevergoeding. Het besluit heeft de school namelijk ''enorme problemen'' opgeleverd, aldus de raadsman. Zo is zij rente-inkomsten misgelopen en zijn leveranciers van bijvoorbeeld diensten opgestapt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden