'Ministerie meldt per ongeluk staatsgeheimen over steun Syrië'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in vrijgegeven documenten per abuis de namen van twee strijdgroepen in Syrië laten staan die hulp van Nederland hebben gekregen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken Beeld ANP
Minister Stef Blok van Buitenlandse ZakenBeeld ANP

Dat melden Trouw en Nieuwsuur donderdag aan de hand van bijna 2000 pagina's die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

In de officiële documenten staan de namen van Jabhat al-Shamiya en de Hama Rebels Gathering. De eerste naam was al eerder door Trouw en Nieuwsuur onthuld. Het ministerie weigerde deze toen te bevestigen.

De tweede beweging is nieuw. Het kabinet heeft de namen van de 22 gesteunde rebellengroepen tot staatsgeheim verklaard uit veiligheidsoverwegingen. Ook de namen van twee uitvoerende bedrijven, die namens Nederland goederen leverden, zijn per ongeluk in de documenten blijven staan.

Verder blijkt volgens beide media meer dan voorheen dat vrijwel alle hulp is gebruikt voor de strijd. Pickup-trucks werden gebruikt voor offensieve missies en laptops voor het kiezen van militaire doelen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken meldde de Tweede Kamer eind september al dat 'de geleverde goederen hebben bijgedragen aan de effectiviteit van de gematigde groepen in deze strijd'.

De Tweede Kamer, inclusief de coalitiepartijen, wil nadere opheldering van de bewindsman over de kwestie. De SP wil een nieuw debat.

22

het kabinet heeft de namen van 22 gesteunde rebellengroepen tot staatsgeheim verklaard

Jihadisten
Trouw en Nieuwsuur onthulden in september dat de Nederlandse hulp, waaronder overigens geen wapens vallen, ook in handen kwam van jihadisten zoals Jabhat al-Shamiya. Deze groepering is volgens mensenrechtenorganisaties schuldig aan onder meer marteling en standrechtelijke executies.

Aan de hulp is tussen 2015 en begin dit jaar 27,5 miljoen euro besteed. Hoewel de regering in een vertrouwelijke brief aan de Kamer op 22 januari meldde dat alle hulp was gestaakt aan groepen die betrokken waren bij de Koerdische invasie van de regio Afrin, werden op 9 februari nog voertuigen aan Jabhat al-Shamiya geleverd.

Blok gaf eerder toe dat de selectie van de groepen en het toezicht niet goed zijn gegaan. 'Mijn conclusie is dat het beter had gekund', zei hij begin oktober tegen de Kamer.

Lekken van staatsgeheimen 'betreurenswaardig'

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt het betreurenswaardig dat zijn ministerie staatsgeheimen heeft geopenbaard. 'Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Nogmaals het was onjuist.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden