Ministerie levert medicinale wiet voor Utrechtse proef

Het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid gaat wiet leveren voor een Utrechts experiment met hasjverstrekking aan mensen met psychiatrische problemen. Het gaat om een cannabisvariant die angsten, psychotische aanvallen en slapeloosheid dempt in plaats van uitlokt, zoals sommige andere wietsoorten doen.

Het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid gaat wiet leveren voor een Utrechts experiment met hasjverstrekking aan mensen met psychiatrische problemen.Beeld ANP

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt van Utrecht laten weten. Het 'behandelexperiment' is een van de twee initiatieven die de gemeente ondersteunt om het gebruik van wiet uit de criminele sfeer te halen. Het andere experiment is de oprichting van de Social Cannabis Club Domstad (SCCD), een wietclub waarin 100 volwassenen cannabis telen voor eigen gebruik.

Ontheffing van de Opiumwet
De SCCD gaat woensdag een ontheffing van de Opiumwet aanvragen, zodat het telen van wiet voor eigen gebruik niet strafbaar is. Minister Ivo Opstelten (Justitie) heeft al aangekondigd dat hij daar meteen een stokje voor gaat steken, maar volgens Everhardt gaat het hem helemaal niet aan: 'De wietclub vraagt geen ontheffing bij Justitie maar bij Volksgezondheid, omdat de club is opgericht om de negatieve effecten van cannabisgebruik op de gezondheid tegen te gaan. De Opiumwet voorziet in die gevallen in een ontheffing. Het college ziet een positieve uitkomst van de aanvraag daarom met vertrouwen tegemoet.'

Moeilijk te behandelen
In Utrecht lopen ongeveer 80 verslaafden met een chronische psychotische stoornis op straat, aldus de gemeente. Zij zijn moeilijk te behandelen en dat komt mogelijk doordat de wiet die ze gebruiken psychoses uitlokt. Een kleine groep mag meedoen aan het behandelexperiment, waarvoor het ministerie de wiet levert.

Verslavingsinstellingen en onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum AMC gaan uitzoeken of het gecontroleerd aanbieden van de juiste soort cannabis hen wel helpt. Het experiment start in het najaar.
Utrecht heeft de wietclub ruim een jaar geleden als eerste bedacht. Inmiddels leven in Rotterdam vergelijkbare plannen. Ook steden als Eindhoven, Tilburg en Leeuwarden denken na over gelegaliseerde cannabisteelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden