Ministerie laakt Amsterdam om studentenwoningen

Foutje van de gemeente, vindt het ministerie, nu bijna driehonderd 'studentenwoningen' aan de neus van studenten voorbijgaan. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens zegt geen kant op te kunnen.

Nouschka van der Meijden
Het project NorthOrleans in Amsterdam-Noord heeft 120 woningen, die worden aangeboden aan 'jonge professionals' Beeld Floris Lok
Het project NorthOrleans in Amsterdam-Noord heeft 120 woningen, die worden aangeboden aan 'jonge professionals'Beeld Floris Lok

Ze waren bedoeld als eenvoudige kamers voor studenten, maar de 120 onlangs opgeleverde 'NorthOrleans'-studio's van dertig vierkante meter in Noord worden voor 1250 euro (exclusief servicekosten à 225 euro) verhuurd aan jonge professionals.

In een ander project voor studenten, 154 bescheiden kamers in het oude ROC-gebouw op het Koningin Wilhelminaplein, trokken vooral Oost-Europese arbeiders.

Schrikken
"Het is schrikken voor de gemeente," zegt SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen). Hij leefde in de veronderstelling sluitende afspraken te hebben gemaakt met de projectontwikkelaars, maar die blijken juridisch niet houdbaar. Hij verwacht zelfs dat de komende maanden vergelijkbare zaken zullen opduiken.

Voor beide projecten werd in 2014 een bouwvergunning afgegeven voor studentenhuisvesting. Ook in het erfpachtcontract met North­Orleans werden de studenten als doelgroep genoemd, maar vorig jaar oordeelde de Raad van State dat het voor de gemeente helemaal niet mogelijk is doelgroepen uit te sluiten van bewoning. De term 'studentenhuisvesting' op de vergunning is feitelijk niets waard.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder Wonen valt, had Amsterdam de problemen kunnen voorkomen door maximale huren in de erfpacht- of verkoopovereenkomst op te nemen.

Betaalbaarheid
Maar wethouder Ivens klaagt dat tussen het moment van afgifte van de bouwvergunningen en het moment van oplevering 'veel is veranderd'. "De druk op de woningmarkt is flink toegenomen en het puntensysteem is aangepast."

De gemeente ging er in 2014 van uit dat de betaalbaarheid van de appartementen beschermd werd door het puntenstelsel dat de stad hanteert om de maximale huurprijs te bepalen. In 2015 werden de regels echter door het rijk aangepast, waardoor hoge huren voor kleine appartementen mogelijk werden.

Volgens Ivens wist de gemeente destijds niet van de plannen van het rijk. "Anders hadden we wel betere afspraken gemaakt. Wij hebben al meerdere malen onze bezwaren geuit over de effecten van deze nieuwe regels op de Amsterdamse woningmarkt."

Veel geld verdienen
Projectontwikkelaar NorthOrleans, die niet wil reageren, heeft het in advertenties ondertussen alleen nog maar over 'jonge professionals' en prijst de schoonmaakoptie en de netwerkmogelijkheden binnen het woningcomplex aan.

In het ROC-gebouw bij station Lelylaan wonen nu honderden Oost-Europese arbeiders, vaak met meerdere personen in één kamer. Volgens verhuurder Marcel van Hooijdonk doet hij niets 'wat in strijd is met de vergunning'.

Ivens: "Zij hebben een iets andere kijk op de samenleving. Er is op dit moment gewoon heel veel geld te verdienen op de woningmarkt."

Zie ook: Gemeente kan niets doen aan peperdure 'studentenwoningen'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden