Ministerie: Eurolanden praten over hoger noodfonds

Landen van de eurozone spreken over een mogelijke verhoging van het tijdelijke noodfonds voor de euro. 'Ik kan niet ontkennen dat dit een onderwerp van gesprek is', zei topambtenaar Hans Vijlbrief van het ministerie van Financiën vandaag in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte komt aan in Brussel voor de eurotop over de aanpak van de Europese schuldencrisis. Beeld ANP
Premier Mark Rutte komt aan in Brussel voor de eurotop over de aanpak van de Europese schuldencrisis.Beeld ANP

Vijlbrief erkende dat als eurolanden willen dat ze met het fonds 'extra mogelijkheden krijgen om in bepaalde omstandigheden in te grijpen', de richting van de grootte van het fonds 'duidelijk omhoog' zal zijn.

Volgens Vijlbrief gaan gesprekken vooral over de vraag dat als het noodfonds verhoogd wordt, tegen welke prijs dat voor deelnemers is.
'Wij benadrukken met een paar bevriende lidstaten dat dit instrument niet gratis kan zijn, terwijl andere lidstaten hier anders over denken.' Van officiële gesprekken in Brussel is volgens hem geen sprake, zo verduidelijkte hij. 'Iedereen praat en schrijft erover', aldus de topambtenaar.

Vijlbrief stelde dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) onlangs weliswaar aangaf dat het verhogen van het noodfonds gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid, maar daarover nooit een 'categorisch nee' heeft uitgesproken.

In een brief aan de Kamer zei De Jager eerder deze week dat een verhoging van het fonds gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid van 'garanderende lidstaten' omdat eurolanden, waaronder Nederland, dan hogere garanties moeten afgeven.

De eurolanden en het IMF richtten het fonds van in totaal 750 miljard euro vorig jaar op. Portugal en Ierland hebben er al uit geput en ook Griekenland kan voor de tweede ronde hulp verwachten uit het fonds. Er gaan geluiden op het fonds te verdubbelen zodat er ook voldoende geld is om grote landen die in problemen dreigen te komen, te kunnen helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden