Update

Ministerie bevestigt ontvoering Nederlander in Mali

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft vanmiddag bevestigd dat in Mali een Nederlander is ontvoerd. Het gaat om een man, aldus een woordvoerder.

Het ministerie kon vandaag verder niet op de kwestie ingaan. 'In het belang van de betrokken mensen doen we in dit soort zaken nooit mededelingen', aldus de zegsman.

Gewapende mannen hebben gisteren in het centrum van de stad Timboektoe in Mali drie toeristen ontvoerd en een vierde gedood. De overvallers voerden een Nederlander, een Zweed en een man die zowel een Brits als een Zuid-Afrikaans paspoort heeft, met zich mee. Ze vermoordden een Duitser die zich tegen hen verzette, berichten de plaatselijke autoriteiten.

De vier zaten volgende plaatselijke autoriteiten in een restaurant op een centraal gelegen plein van deze oude stad van 55.000 inwoners, circa 750 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.
De regering heeft een vliegtuig gestuurd om toeristen uit Timboektoe te evacuëren. Er zijn al tien toeristen uit de stad geëvacueerd en vandaag vliegen er meer van Timboektoe naar Bamako. Franse militaire helikopters helpen ondertussen bij het zoeken naar twee Fransen die donderdag uit hun hotel in Hombori, 200 kilometer ten zuidoosten van Timboektoe, werden ontvoerd.

Door talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger gevaarlijk voor toeristen. De meeste ontvoeringen worden toegeschreven aan de bende die zich al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) noemt.

De AQIM houdt ook vier Fransen vast die in september 2010 in Niger werden ontvoerd. De beweging pleegt vanuit bases in de Saharawoestijn overvallen en ontvoeringen en houdt zich ook bezig met de smokkel van wapens en drugs in de onherbergzame regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden