Minister wil poptalent wel blijven stimuleren

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven vindt de rol van de overheid bij de popmuziek "bescheiden" en wil die behouden. Hiermee reageert ze op de VVD die tegen subsidie voor popmuziek pleit.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven vindt de rol van de overheid bij de popmuziek bescheiden. Beeld ANP
Cultuurminister Ingrid van Engelshoven vindt de rol van de overheid bij de popmuziek bescheiden.Beeld ANP

Volgens Van Engelshoven houdt de overheid zich vooral bezig met talentontwikkeling en dat is volgens haar soms nodig wil het muziekaanbod zoveel mogelijk mensen blijven aanspreken en de popsector vernieuwend blijft. "Soms moet je een handje helpen," aldus de bewindsvrouw.

Ze reageerde op VVD-Kamerlid Arno Rutte, dat wil dat de overheid geen of minder subsidies meer verstrekt aan popmusici en -bands. Artiesten die niet hun eigen broek kunnen ophouden zijn niet populair genoeg en daarmee geen popmusici, betoogde Rutte maandag bij de behandeling van de cultuurbegroting.

Rutte wees verder op de Britse praktijk waarin niet alleen de kunstwereld en direct betrokkenen naar de verdeling van gelden voor de kunsten kijken, maar ook relatieve buitenstaanders. Dat zou ook beter zijn voor het publieksbereik. Van Engelshoven wil wel kijken naar het betrekken van niet-deskundigen.

Oude museumconservatoren
Lodewijk Asscher van de PvdA wil onder meer blijvend aandacht en geld voor muziekonderwijs aan alle kinderen, ook na 2020, en extra aandacht voor de positie van kunstenaars. Beide zaken hebben de aandacht van de minister. Vera Bergkamp van D66 is bezorgd over de vergrijzing onder de museumconservatoren, waardoor kennis en kunde verloren dreigen te gaan. Van Engelshoven wil bezien wat precies de behoefte is en dan aansluiting zoeken met het onderwijs.

Verder ontstond er discussie over de bezoeken van scholieren aan het Rijksmuseum. Een aantal Kamerleden vindt dat ook andere rijksmusea in aanmerking komen voor een tripje met de klas. Scholen mogen zelf kiezen, aldus de minister. "Ze zijn vrij, het is geen verplichting. Het gaat om de bredere werkelijkheid achter het iconische Rijksmuseum.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden