Minister wil lagere eis: niet 60 maar 40 punten in eerste jaar

Hogescholen en universiteiten mogen straks niet meer van eerstejaars studenten eisen dat die het maximale aantal studiepunten van 60 halen om de opleiding te kunnen vervolgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zegt minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs tegen de NOS.

Zij wil in de wet een plafond stellen aan het zogeheten bindend studieadvies, om zo de psychische druk voor studenten te verminderen. "Ik vind de druk die op studenten wordt gelegd te hoog. We moeten echt voorkomen dat studenten onnodig struikelen."

40 punten
Ze wil dat instellingen straks maximaal 40 studiepunten kunnen eisen van studenten in het eerste jaar.

Uit onderzoeken blijkt dat steeds meer studenten kampen met psychische problemen. De minister hoopt hier met het afschaffen van het bindend studieadvies verandering in te brengen. "Soms hebben studenten even de tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leven. Geef ze die kans," zegt de minister.

Het Interstedelijk Studenten Overleg laat weten blij te zijn met dit nieuws. "Het ISO is blij dat de minister inziet dat een BSA van 50 of 60 punten in het eerste jaar een te grote druk legt op eerstejaarsstudenten. Dit is een hele grote stap vooruit,'' aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.

VSNU: lagere eis studieadvies onverstandig

Universiteiten vinden het plan van Ingrid van Engelshoven onverstandig. "Het werkt contraproductief om een verlaging van het studieadvies af te dwingen," zegt een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten VSNU.

De VSNU wijst er op dat het bindend studieadvies er is om het studiesucces te verhogen. Een lagere punteneis zou het niveau van universiteiten verlagen. Daarbij werkt het vertragend, omdat studenten er mogelijk pas in hun tweede studiejaar achter komen dat ze een andere studie hadden moeten kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden