Minister wil de wet uitbreiden om straatintimidatie tegen te gaan

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) wil de wet uitbreiden om straatintimidatie tegen te gaan. Dat zei hij dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Op1. Ook burgemeester Femke Halsema schoof aan om te praten over seksueel geweld tegen vrouwen.

“Aanranding is strafbaar, maar intimidatie niet,” legde de minister uit. Hij wil kijken of hij de wet kan uitbreiden, zodat ook ‘de verwensingen’ en ‘obscene gebaren’ strafbaar kunnen worden gesteld. “We moeten natuurlijk gaan passen en meten wat daar allemaal onder valt,” zei hij in Op1. De grens ligt volgens hem bij daden waardoor vrouwen zich ‘echt onveilig voelen’ op straat. “Ik vind zaken als sissen en fluiten lastiger, maar het moet wel ruimer dan het nu is.”

Tegenover hem aan tafel zat burgemeester Femke Halsema, die dinsdag een nieuwe campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen aankondigde. In de stad krijgt 51 procent van de vrouwen te maken met straatintimidatie. In de leeftijdscategorie 15-34 jaar is dit zelfs 81 procent. Die cijfers zijn volgens Halsema niet uniek voor Amsterdam; seksuele intimidatie van vrouwen is een landelijk probleem. 

#jijstaatnietalleen

De gemeente Amsterdam start met de campagne #jijstaatnietalleen. Deze campagne is gericht op meisjes en vrouwen die te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld op straat of online. Boodschap is dat de stad ook van deze meisjes en vrouwen is en dat intimidatie en geweld niet worden geaccepteerd. Amsterdamse rolmodellen zullen de vrouwen daarbij steunen en fungeren als vriendin. 

Het actieplan is er gekomen nadat het gerechtshof in Den Haag besloot dat een verbod op straatintimidatie, het zogenoemde ‘sisverbod’, in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Beeld ANP

Ook zal de burgemeester in gesprek gaan met hotels, restaurants en nachtclubs om praktijken als ronselen, intimidatie en misbruik te melden. Vermoed wordt dat personeel zulke misstanden op regelmatige basis ziet, maar het melden ervan niet als hun verantwoordelijkheid beschouwt. Daarbij zal de gemeente onderzoeken of ondernemingen gedwongen kunnen worden om deze misstanden te melden. Ook wordt gekeken of gebiedsverboden een oplossing zijn voor personen die zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. 

Bewustzijn vergroten

“We zoeken dus ook naar meer repressieve middelen,” legde de burgemeester in Op1 uit. Maar hoewel zowel de burgemeester als de minister dus kijken naar manieren waarop de wet kan helpen om intimidatie van vrouwen tegen te gaan, stelt Halsema dat we ook vooral met elkaar beter moeten opletten. Want het lastige aan dit soort zaken blijft altijd dat je iemand op heterdaad moet betrappen. De nadruk van haar boodschap ligt dan ook op ‘het bewustzijn vergroten’. “We moeten er met elkaar als samenleving beter op letten. Want je moet ook niet denken dat je het met de wet allemaal kunt tegenhouden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden