Plus

Minister voor het klimaat: Wie zijn de kandidaten?

Na het afhaken van GroenLinks willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laten zien dat ook zonder Jesse Klaver het klimaat heus een speerpunt is. Aan de formatietafel droomt met name D66 hardop van een minister voor het klimaat. Wie maken kans op die post?

Laurens Kok
Loco­burgemeester Kajsa Ollongren (D66) Beeld ANP
Loco­burgemeester Kajsa Ollongren (D66)Beeld ANP

De vraag is allereerst waar die klimaatminister onderdak zal vinden: bij het van oudsher tegen het bedrijfsleven aanschurkende ministerie van Economische Zaken (EZ) of toch bij Infrastructuur en Milieu (I&M)? Op dat laatste departement mijmeren voormalige Vrom-ambtenaren nog dagelijks over de teloorgang van een zelfstandig milieu­ministerie.

Kortwieken
Economische Zaken is in meerdere opzichten favoriet. Hier is de belangrijke portefeuille energie belegd en wordt ook gehoed over het innovatiebeleid; geld verdienen met groen is koren op de molen van VVD en CDA.

Milieu zou dan moeten overkomen van I&M, dat dan wordt gekortwiekt tot een ministerie voor mobiliteit - mogelijk dat dan zelfs de vertrouwde woorden Verkeer en Waterstaat weer aan de gevel kunnen worden gespijkerd.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven Beeld ANP
D66-Kamerlid Stientje van VeldhovenBeeld ANP

De minister van Landbouw maakt waarschijnlijk een comeback, een wens van het CDA. De vraag die opdoemt: hoe moet het dan verder met hardcore EZ-beleid als mededinging, post en telecom en industrie? Komt daarvoor dan óók een aparte minister? Dat ligt niet voor de hand. Wel mogelijk: een minister van Klimaat en Economie. Of een minister van Landbouw en Economische Zaken.

Tandem met Rutte
Pas als deze puzzel is gelegd, komt het aan op de bezetting. Mocht D66 de klimaatminister toegeschoven krijgen, dan klinken er steevast twee namen als grote kanshebbers: de Amsterdamse locoburgemeester en voormalig topambtenaar Kajsa Ollongren en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Van Veldhoven - nummer 2 op de lijst achter Pechtold - is al jaren het groene gezicht van de D66-fractie. Ze kent het ministerie van Economische Zaken goed - ze werkte er als ambtenaar - en heeft bovendien ervaring als diplomaat bij de Europese Unie.

ChristenUniesecondant Carola Schouten Beeld ANP
ChristenUniesecondant Carola SchoutenBeeld ANP

Jonkvrouwe Ollongren - de Amsterdamse stamt uit een Fins-adellijk geslacht - heeft zo mogelijk een nog ­imposanter cv. Zij was directeur-­generaal op Economische Zaken en vormde voor haar overstap naar de gemeentepolitiek als topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken een tandem met minister-president Mark Rutte. Als locoburgemeester heeft ze de afgelopen jaren politiek-bestuurlijke ervaring opgedaan.

Vierhoek
Mocht D66 naast deze ministerspost grijpen, dan klinkt ook de naam van ChristenUniesecondant Carola Schouten veelvuldig. Dat scenario is zeker niet ondenkbaar. Wie als coalitiepartner wil meepraten over het ­financieel-economisch beleid, moet nu eenmaal zorgen dat zij een stoeltje krijgt in de zogeheten Vierhoek. Dit kwartet bestaat traditiegetrouw uit de ministers van Financiën, Sociale ­Zaken, Economische Zaken en de ­minister-president.

Aangezien het Torentje al vergeven is aan VVD'er Rutte en de ChristenUnie geen kans maakt op Financiën, zal de kleinste regeringspartner azen op Sociale Zaken óf Economische Zaken, al dan niet in de vorm van een ­klimaatminister.

En die minister van Landbouw? Dat zou zomaar een CDA'er kunnen worden. Onder lezers van Melkvee.nl bleek Kamerlid Jaco Geurts favoriet, gevolgd door fractiegenoot - en melkveehouder - Maurits von Martels. Maar de kans wordt groter geacht dat Buma een kandidaat buiten de Kamer zoekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden