Plus

Minister van regeltjes botst met menselijke kant zorg

Zorgminister Bruno Bruins heeft het faillissement van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen volledig volgens het boekje afgehandeld. En dat had hij nou net niet moeten doen.

Edwin van der Aa
Zorgminister Bruno Bruins. Beeld anp
Zorgminister Bruno Bruins.Beeld anp

Hij heeft er spijt van, herhaalde Bruno Bruins woensdag tijdens het verhitte Kamerdebat: de zorgminister had de failliete ziekenhuizen nooit 'een stapel stenen' mogen noemen.

De VVD-politicus heeft sinds een week door wat andere mensen allang wisten: dat juist een ziekenhuis een plek is waar zorgverleners dagelijks met liefde werken en zieken komen op het kwetsbaarste moment van hun leven.

Dat was de afgelopen maanden wel anders. Bruins kreeg echt wel mee dat de ziekenhuizen in Amsterdam en Flevoland in de problemen zaten, maar hij vond het niet zijn taak om zich daar tegenaan te bemoeien.

Boontjes doppen
Het systeem werkt in Nederland namelijk zo: ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten samen financieel hun boontjes doppen, terwijl toezichthouders de kwaliteit van zorg in de gaten houden. De minister grijpt alleen in als de acute zorg in gevaar dreigt te komen in een regio.

Dus liet Bruins de grote zorgverzekeraar Zilveren Kruis de onderhandelingen voeren met de directie van het noodlijdende ziekenhuisconcern. Ondertussen hielden de zorginspectie en de zorgautoriteit in de gaten dat mensen degelijke gezondheidszorg bleven ontvangen.

Toen de verzekeraar de geldkraan dichtdraaide bij het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen en daarmee feitelijk hun lot bezegelde, werd het plotsklaps een zaak voor de bewindvoerders en daarna de curatoren. Het ministerie van Volksgezondheid stuurde nog wel even een handleiding rond hoe om te gaan met een bankroet.

Mensenwerk
Pas nadat de chaotische taferelen rondom de failliete ziekenhuizen in Amsterdam en Flevoland ontstonden en de Tweede Kamer zich begon op te winden over die gang van zaken, ging Bruins zich realiseren dat zorgverlening ook een maatschappelijke kant heeft; mensenwerk is.

Hij snapte dat je het niet kunt maken om kwetsbare mensen zomaar in een ambulance te laden. En de minister belooft nu beterschap. Zo gaat hij zich er hard voor maken dat er in Lelystad basiszorg en acute zorg blijft bestaan.

Ook komt er een onderzoek om lessen te kunnen trekken uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken, duikt de minister in de schimmige constructies achter de zorg en gaat hij kijken of er meer kwetsbare ziekenhuizen zijn.

De juiste plek
Daarbij zal niet alleen de oppositie in de Tweede Kamer, maar ook de regeringscoalitie scherp in de gaten houden dat Bruins voortaan de belangen van mensen voorop stelt bij het maken van plannen en het volgen van regels.

Voor een minderheid van de Kamer is het al te laat: enkele partijen hebben het vertrouwen in deze zorgminister al verloren. "Hij is niet de juiste man op de juiste plek," viel woensdag vanuit de parlementaire bankjes te horen.

Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee, dus gaat minister Bruins nu in volle vaart aan de slag om te zorgen dat het recente rampscenario zich niet meer voltrekt. Zodat patiënten van het Slotervaart de zorg blijven ontvangen die ze verdienen. En zodat geen enkele inwoner van Flevoland drie kwartier hoeft te rijden voor noodhulp.

Lees alles over het faillisement van MC Slotervaart en het daaropvolgende debat in het liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden