Minister van Nieuwenhuizen: 'Wij hebben Amstelveen niet verraden'

Het ministerie van Infrastructuur heeft Amstelveen niet verraden bij het maken van de plannen voor de uitbreiding van studentenwijk Uilenstede.

Herman Stil
Nieuwbouw in Campus Uilenstede. In het naastgelegen kantorenpark Kronenburg mag dan weer niet worden gebouwd Beeld Sanne Zurné
Nieuwbouw in Campus Uilenstede. In het naastgelegen kantorenpark Kronenburg mag dan weer niet worden gebouwdBeeld Sanne Zurné

Minister Cora van Nieuwenhuizen ontkent de lezing van Amstelveen dat de plannen in samenwerking met het ministerie zijn opgesteld en vervolgens door dezelfde ambtenaren werden afgewezen. Van Nieuwenhuizen schrijft dit in een brief aan de Kamer.

Amstelveen zocht vorig jaar nadrukkelijk contact met het ministerie om te voorkomen dat er bij het opstellen van de plannen voor 2500 nieuwe studentenwoningen op het desolate kantorenpark Kronenburg stappen zouden worden gedaan die niet aan de regels voldeden.

De gemeente was afgelopen februari dan ook verbijsterd dat hetzelfde ministerie de plannen subiet afwees, omdat die zouden botsen met de regels over het vliegverkeer naar Schiphol.

Onbetrouwbare partner
Van Nieuwenhuizen ontkent nu dat er sprake is geweest van enige vorm van samenwerking. 'Bij de voorbereiding heeft enkele keren overleg plaatsgevonden tussen het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu (nu Infrastructuur en Waterstaat) en de gemeente Amstelveen.'

'Door het ministerie is aangegeven waaraan aandacht moest worden besteed. Daarnaast is bij ieder overleg expliciet aangegeven dat pas een standpunt zou worden ingenomen op grond van een ingediende stukken.'

Belang gezondheid
De minister spreekt tegen dat het ministerie zich een onbetrouwbare partner heeft getoond. 'Er is geen sprake van een weifelende rijksoverheid. Bij deze beoordeling heeft het belang van gezondheid en veiligheid zwaarder gewogen dan het belang van woningbouw.'

Deze week nog concludeerde GGD Amsterdam dat er geen nadelige gezondheidseffecten zijn voor studenten die onder de vliegroutes komen wonen. Dat was voor de gemeente Amstelveen aanleiding om de bouwplannen alsnog door te zetten.

De gemeente heeft bezwaar gemaakt tegen de afwijzing en zet de plannen door. Volgens Amstelveen is het besluit ten onrechte alleen in handen gegeven van de Inspectie Infrastructuur en Milieu, die alleen naar de luchtvaartbelangen kijkt. De gemeente wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over wonen gaat, de regie in handen krijgt.

Uitnodiging
"Ik ga het college nu voorstellen dat we de ministers uitnodigen om in Kronenburg te komen kijken," zegt wethouder Herbert Raat (luchthaven). "Dan kunnen we ook het onderzoek van de GGD mnog eens onder de aandacht brengen."

Van Nieuwenhuizen houdt - mede namens minister Kajsa Ollongren van Wonen - opnieuw vast aan de weigering om in het gebied te bouwen. In Kronenburg - dat deels braak ligt na sloop van de GAK-kantoren en waar het merendeel van de overige kantoren leeg staat - mogen hoogstens 25 woningen komen.

3400 studenten
Er pal naast wonen onder dezelfde vliegroutes al vijftig jaar 3400 studenten op Campus Uilenstede, dat drie jaar geleden nog ongestraft nieuwe studentenwoningen mocht bouwen. Bovendien zijn drie voormalige kantoorgebouwen nu omgebouwd tot hotel waar elke nacht honderden gasten mogen slapen, terwijl dat voor 'vaste bewoners' te gevaarlijk en ongezond zou zijn.

Om het enorme tekort van zeker 12.000 studentenwoningen in groot-Amsterdam aan te pakken, wordt volgen luchtvaartminister Van Nieuwenhuizen nu in Den Haag gewerkt aan een 'actieplan studentenhuisvesting', maar de verantwoordelijkheid daarvoor wordt vervolgens bij gemeenten als Amstelveen gelegd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen Beeld ANP
Minister Cora van NieuwenhuizenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden