Minister Van der Steur stapt op om Teevendeal, Stef Blok opvolger

Met het opstappen van minister Ard van der Steur is de vierde VVD'er gesneuveld over de Teevendeal. De liberalen gaan zo gehavend richting de verkiezingen.

Edwin van der Aa en Hanneke Keultjes
Ard van der Steur donderdagavond in de Tweede Kamer. Beeld anp
Ard van der Steur donderdagavond in de Tweede Kamer.Beeld anp

De Justitieminister maakte donderdagavond zijn beslissing om te vertrekken bekend tijdens het zoveelste debat over de bonnetjesaffaire. Die beslissing viel al eerder op de dag, zei een aangeslagen minister-president Mark Rutte na het aftreden van zijn partijgenoot, maar Van der Steur wilde zich nog verdedigen in het debat. "Hij kon de strijd niet winnen."

Stef Blok (52) wordt hoogstwaarschijnlijk vrijdag gepresenteerd als opvolger. Hij zou dan ook aanblijven als minister van Wonen. Blok wordt dan de derde VVD'er die deze kabinetsperiode aan de slag gaat op het law and order-ministerie.

Eerder moesten minister Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven, die als officier van justitie de omstreden deal met drugscrimineel Cees H. sloot, het veld ruimen. Ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stapte op.

Schijn
Van der Steur (47) moest zich donderdag in de Tweede Kamer verweren vanwege zijn bemoeienis met een brief van zijn ambtsvoorganger Ivo Opstelten. Van der Steur had als Kamerlid in een conceptversie van een Kamerbrief wijzigingen voorgesteld, die er de schijn van hadden dat hij de minister opriep informatie achter te houden over de Teevendeal.
De bewindsman verwierp alle beschuldigingen dat hij zou hebben geprobeerd de Kamer informatie over de deal te onthouden.

"Maar ik merk dat mijn antwoorden er niet toe doen," zei Van der Steur bij het bekendmaken van zijn vertrek. "Velen hebben hun politiek oordeel al geveld." Coalitiepartner PvdA was vooraf niet ingelicht over Van der Steurs beslissing, stelde fractievoorzitter Attje Kuiken.

Onvermijdelijk
De VVD'er wachtte daarmee een motie van wantrouwen die de oppositie in voorbereiding had niet af. De oppositiepartijen vielen de minister hard aan in het debat. Onomwonden bleven zij hem beschuldigen van liegen. "Van der Steur heeft de Kamer niet kunnen overtuigen dat hij zijn rol destijds als Kamerlid zuiver heeft opgepakt", constateerde D66-leider Alexander Pechtold. "Zijn vertrek was onvermijdelijk."

Van der Steur had in zijn twintig maanden als minister z'n krediet bij de oppositie ruimschoots verspeeld met eerdere affaires rond Volkert van der Graaf en professor George Maat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden