Minister Van der Steur onder vuur na fouten

VVD-minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer dinsdag verkeerd geïnformeerd. Niet de Amerikaanse federale politie FBI, maar de politie van New York informeerde Nederland over de terroristenbroers El Bakraoui.

Redactie
Minister Ard van der Steur dinsdagavond na afloop van het debat over de aanslagen in Brussel. Beeld ANP
Minister Ard van der Steur dinsdagavond na afloop van het debat over de aanslagen in Brussel.Beeld ANP

Van der Steur stuurde woensdagochtend een brief (.pdf) aan de Kamer waarin hij zijn fout toegaf.

De ambassade in Washington kreeg het bericht door van de inlichtingenafdeling van de NYPD. Die heeft het direct doorgestuurd naar de Nationale Politie, zo schrijft Van der Steur, zónder daarbij de herkomst te vermelden. In Nederland werd aangenomen dat de FBI de bron moest zijn.

De fout kwam aan het licht nadat tijdens het Kamerdebat dinsdagavond herhaaldelijk was gevraagd waarom de FBI Nederland had ingelicht en niet België, waar de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui vandaan komen. De twee pleegden vorige week bloedige aanslagen in Brussel.

Toen ambtenaren dat uitzochten, bleek de 'afzender van de informatie' een andere Amerikaanse politiedienst te zijn. Het verkeerd informeren van de Kamer geldt als politieke doodzonde, hoewel Van der Steur de fout direct heeft gecorrigeerd.

Problemen
De problemen van Van der Steur stapelen zich zo op. De bewindsman kwam gisteravond in de knel in het debat over de aanslagen. De Tweede Kamer is ontevreden met zijn uitleg over de rol van Nederland.

Extra pijnlijk voor Van der Steur is dat de Kamer halverwege het debat besloot ermee te stoppen. Omdat hij het spervuur van vragen van de oppositie niet kon beantwoorden, wordt het debat volgende week voortgezet.

Van der Steur zal de Tweede Kamer er dan van moeten overtuigen dat Nederland echt geen fouten heeft gemaakt rond de behandeling van zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, die in juli door Turkije naar Nederland was uitgezet.

Politieke gevolgen
De Kamer kan op meerdere manieren de fout van de minister bekritiseren. De zwaarste stappen zijn een motie van wantrouwen of afkeuring. Maar dergelijke moties moeten worden gesteund door een regeringspartij om aan een meerderheid te komen. In de praktijk worden zij zelden aangenomen.

Oppositiepartijen als D66, SP en PVV reageren woensdagochtend verbolgen op de Kamerbrief. Van der Steur zegt er echter alle vertrouwen in te hebben dat hij kan aanblijven.

"Het oordeel over of dit een pijnlijke fout is, dat is aan de Kamer. Ik ben niet van plan om af te treden. Daar is niemand bij gebaat op dit moment," aldus de minister.

Lees ook: Zaventem gaat door, in puin (+)

Meer over de nasleep van de aanslagen in Brussel in dit blog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden