Minister: 'Taliban krachtig door VS'

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) op bezoek bij de Nederlandse manschappen in Afghanistan tijdens de kerstdagen. Foto ANP

KANDAHAR - De problemen die de Navo-troepen nu ondervinden met de Taliban op het platteland van Afghanistan, zijn deels te wijten aan beslissingen die de Verenigde Staten in 2001 en 2002 hebben genomen.

Dat zegt minister van Defensie Eimert van Middelkoop in een interview met de GPD.

In 2001 vielen de Amerikanen Afghanistan binnen en joegen de Taliban weg uit Kaboel. "Vrij snel daarna verlegde de Verenigde Staten zijn aandacht naar Irak en liet Afghanistan een paar jaar links liggen. Zo hebben de Taliban zich kunnen hergroeperen en zijn de strijders de provincie in geslopen," aldus Van Middelkoop.

De Taliban worden er volgens hem alleen maar door geprikkeld dat de invloed van de Navo op het platteland van Afghanistan nu toeneemt.

De minister, die met kerst een bezoek bracht aan de troepen in Afghanistan, is ervan overtuigd dat de Nederlandse missie in Oeroezgan een onrustig jaar tegemoet gaat. De Taliban zullen steeds meer bermbommen leggen, in een poging in het Westen de politieke steun voor de Navo-missie te ondermijnen.
"Zij willen ons geduld op de proef stellen, ons uitputten en onze politieke wil ondermijnen. Zoals een Britse Navo-officier het in Kandahar zei: 'De Taliban kunnen ons militair niet verslaan, maar als ze ons uitputten en we vertrekken, heeft de vijand toch gewonnen."

Het antwoord op de strategie van de Taliban is wat betreft Van Middelkoop daarom: stug doorgaan met het versterken van het Afghaanse leger en de politie, waar de Nederlanders nu ook mee bezig zijn. "Uiteindelijk zullen de taliban verslagen moeten worden door de Afghanen zelf, niet door ons."
De minister benadrukt dat Nederland 'echt niet over de mogelijkheden beschikt' om na volgend jaar door te gaan met de missie in Oeroezgan. "Hier ligt een verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap als geheel." (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden