Minister: ‘Substantiële tentoonstelling’ over nationale trots

De geboortepapieren van ons land krijgen een plek in een permanente tentoonstelling. Historische documenten zoals het Plakkaat van Verlatinghe (1581), de Unie van Utrecht (1579) en de Apologie van Willem van Oranje (1580) moeten daar te zien zijn voor iedereen.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).Beeld ANP

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) ontvouwt nog vóór de kerst haar plannen voor zo’n expositie, beloofde zij maandag de Tweede Kamer. Regeringspartijen CDA en VVD deden het voorstel in september tijdens de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag. De partijen verweten haar toen nog weinig haast gemaakt te hebben met een eerdere oproep.

Nu klonk de D66-bewindsvrouw enthousiaster. “We gaan er iets moois van maken,” hield ze de Kamer voor tijdens een debat over de begroting Cultuur. “We hebben een idee waar ik zelf enthousiast over ben.” Ze sprak over een ‘substantiële tentoonstelling’.

CDA en VVD zien graag dat de geboortepapieren van ons land tentoongesteld worden in Den Haag en het liefst in het gebouw van de Tweede Kamer. Dat maakt het wel ingewikkeld, stelde Van Engelshoven. “Dit complex gaat voor een tijdje dicht,” zei zij, verwijzend naar de langdurige verbouwing van het Binnenhof, die waarschijnlijk in 2021 gaat beginnen.

Podiumkunsten

Het cultuurdebat werd drukbezocht, vooral door vertegenwoordigers van theatergezelschappen die boos zijn over de verandering van de manier waarop de podiumkunsten - toneel, musicals, zang en dans - worden gefinancierd. Verschillende groepen zijn bang dat zij in de nieuwe periode van 2021-2024 geen subsidie meer krijgen. Volgens hen wordt er 8,6 miljoen euro bezuinigd, tot woede van vooral de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA.

Minister Van Engelshoven bestrijdt dit een bezuiniging is. De 8,6 miljoen euro wordt van het Fond Podiumkunsten overgeheveld naar de subsidies die het Rijk uitkeert. Daardoor blijft het beschikbare bedrag hetzelfde, maar wordt het geld op een andere manier uitgegeven. “We weten nog niet wat dit gaat betekenen voor instellingen, pas in het voorjaar wordt bekend hoe subsidies worden toegekend.”

Urban arts

Zij wijst erop dat in juni nog met de Kamer werd besproken dat er ook geld komt voor cultuurvormen die nu niet of nauwelijks subsidie krijgen, zoals urban arts, festivals en kunstvormen die zich op het snijvlak van beeldende kunst, literatuur, dans en sport bevinden. “Dat moet altijd ergens vandaan komen.”

De Kamer wil dat Van Engelshoven dit voorjaar zo snel mogelijk inzicht geeft in de gevolgen van het nieuwe systeem voor de instellingen. “Dan kunnen wij beoordelen: is het ons dit waard?,” zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde dat weten. Van Engelshoven zei de Kamer ‘graag dit inzicht’ te willen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden