Minister steunt ziekenhuizen die dure medicijnen namaken

Ziekenhuizen die dure medicijnen goedkoper willen namaken voor hun eigen patiënten worden gesteund door minister Bruno Bruins (Volksgezondheid). Het kabinet nam daar dinsdag een motie over aan.

Beeld ANP

"Hiermee worden apothekers en ziekenhuizen gedekt door de overheid," zegt kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks). "Dat is belangrijk, omdat apothekers bij dit soort initiatieven een leger van juristen van de farmaceutische industrie tegenover zich vinden."

Ellemeet nam mede het initiatief voor de motie. Directe aanleiding voor de motie was de spectaculaire actie van Amsterdam UMC om het geneesmiddel CDCA na te maken.

In april liet het ziekenhuis met enig tromgeroffel weten dat het de aanval opende op de torenhoge winsten van Leadiant.

Het Italiaanse farmabedrijf maakt een geneesmiddel CDCA tegen stofwisselingsziekte CTX, een chronische aandoening die bij zo'n zestig Nederlandse patiënten onder meer vroegtijdige staar, bewegingsstoornissen en epilepsie veroorzaakt.

Met geringe wetenschappelijke inspanning en sluw gebruik van de wetgeving had het Italiaanse concern de prijs van het eenvoudige geneesmiddel opgedreven van 28 cent naar 140 euro per pil.

Gewaagde initiatief
Producent Leadiant liet het niet zitten bij het gewaagde initiatief van Amsterdam UMC en schakelde de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in voor kwaliteitscontrole op het middel. Die constateerde dat Amsterdam UMC geen zuivere grondstof had gebruikt. Daarop moest Amsterdam UMC uitgifte van het nagemaakte geneesmiddel staken.

Met een zuivere grondstof is die zogenaamde magistrale bereiding echter wel geoorloofd, zo oordeelde de Inspectie vorige maand. Voorwaarde is dat het ziekenhuis het geneesmiddel alleen mag namaken voor eigen patiënten, niet voor de algemene patiëntenpopulatie.

Dat ook minister Bruins heeft zich nu openlijk achter die zienswijze heeft geschaard, zet de deur open voor meer initiatieven. Overigens zou het vreemd zijn geweest als Bruins een ander oordeel had gehad dan de Inspectie. De Inspectie valt immers onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid.

Ook patiëntenorganisatie Inspire2Live is blij met de aangenomen motie. "Daling van geneesmiddelenprijzen is goed nieuws voor patiënten en de zorg in Nederland," aldus Peter Kapitein van Inspire2Live.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden