Minister Schouten zoekt naar ruimte in Europese natuurregels

Landbouwminister Carola Schouten wil kijken of de Europese richtlijn voor de beschermde Natura 2000-gebieden ‘extra ruimte’ biedt voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Volgende stappen moeten ‘zorgvuldig gebeuren’ en niet binnen een paar weken worden afgeraffeld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ze zei dat na afloop van een gesprek met Frans Timmermans, die in de nieuwe commissie verantwoordelijk wordt voor het klimaatbeleid. Volgens Schouten heeft ze Timmermans en zijn nieuwe kabinetschef Diederik Samsom ‘bijgepraat’ over de stikstofproblematiek.

Schouten (ChristenUnie) wil een ‘fitnesscheck’ voor de Nederlandse Natura-2000 gebieden. Ze gaat in overleg met de provincies om te bepalen ‘welke route’ moet worden genomen en wil daarna opnieuw naar Brussel voor overleg met de commissie, het dagelijks EU-bestuur.

“We weten dat de marges smal zijn maar helemaal niets is misschien te sterk uitgedrukt,” aldus de bewindsvrouw. Mogelijke aanpassing van de gebieden “betekent niet dat er minder natuur komt,” zei ze. “Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid gebieden maar de kwaliteit ervan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden