Minister Schouten: In 2030 moet stikstofprobleem voor de helft zijn opgelost

Minister Schouten van Landbouw wil dat in 2030 nog maar maximaal de helft van alle natuur in Nederland met een stikstofprobleem kampt. Daarvoor tast het kabinet diep in de buidel: de komende tien jaar gaat 5 miljard euro naar onder meer natuurherstel en uitkoopregelingen voor boeren.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie).Beeld ANP

Dat heeft het kabinet vrijdagmiddag besloten. Eerder deze week lekte al uit dat er miljarden in de stikstofaanpak worden geïnvesteerd. “Het kabinet snapt dat velen op dit moment heel andere vragen en zorgen hebben dan over stikstof,” zegt minister Carola Schouten. “De coronacrisis raakt vele sectoren, ook de sectoren die kampen met de stikstofproblematiek, zoals de bouw, industrie, transport en landbouw.” Maar, zegt de minister, ‘het kabinet probeert ook vooruit te kijken naar de periode na de coronacrisis’.

Om te voorkomen dat de woningbouw in Nederland op slot komt te zitten, wordt tot 2030 jaarlijks zo’n 500 miljoen euro uitgetrokken om stikstofruimte vrij te maken. Het grootste deel gaat naar natuurherstel: het afgraven van verzuurde grond, het verlagen van de grondwaterstanden en het aanplanten van nieuw bos.

Melkveehouders

Ook gaat een fors bedrag, de komende tien jaar zo’n 2 miljard euro, naar zogenoemde bronmaatregelen. Daarmee worden onder meer melkveehouders uitgekocht en krijgen boeren subsidie voor duurzamere stallen. Ook worden machines in de bouw elektrisch, binnenvaartschepen schoner en gaan vliegtuigen vaker elektrisch taxiën.

Door een uitspraak van de Raad van State kwamen vorig jaar duizenden bouwprojecten in Nederland stil te liggen. De hoogste rechter zette een streep door het vergunningensysteem in Nederland, omdat te weinig rekening werd gehouden met stikstofvervuiling. De landbouw levert met 41 procent de grootste bijdrage aan de stikstofneerslag in de natuur.

Vooral boeren kwamen in het verweer tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen. Een oproep van regeringspartij D66 om de veestapel te halveren, zette veel kwaad bloed. Hoewel de maatregelen minder ingrijpend zijn dan groene partijen willen, zijn boerenorganisaties nog altijd boos over de huidige stikstofplannen van het kabinet. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden