Minister Schippers komt huisartsen tegemoet

Met extra geld wil minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voorkomen dat patiënten straks vaker naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen gaan, terwijl de hulp goedkoper kan via huisartsenposten.

Minister Edith Schippers Beeld ANP
Minister Edith SchippersBeeld ANP

De huisartsen hebben eerder in een slepend conflict met de minister gewaarschuwd dat patiënten vaker naar het ziekenhuis zullen gaan.
Het conflict draait om 112 miljoen euro aan te veel gedeclareerde kosten die Schippers bij de huisartsen wil terughalen. Een woordvoerder van de minister bevestigde vandaag een bericht in De Telegraaf dat de VVD-bewindsvrouw hen een handreiking zal doen tijdens een bijeenkomst van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Den Haag.

Schippers beschouwt de huisartsen als 'de spil waar de zorg om draait'. Daarom maakt ze in 2012 en 2013 extra geld vrij om via een startsubsidie de samenwerking tussen huisartsenposten en de spoedeisende hulp te stimuleren.

De minister houdt wel vast aan het terughalen van de overschrijding van 112 miljoen euro, maar zij wil deze operatie minder pijnlijk maken door de lasten meer te verdelen. Zo zal de overschrijding niet alleen verrekend worden met het inschrijftarief; de vergoeding die huisartsen per patiënt krijgen. Maar bijvoorbeeld ook over het tarief per consult.

Verder is het de bedoeling dat een behoorlijk deel van de overschrijding, ongeveer 30 miljoen euro, wordt teruggehaald via verzekeraars. Dit zou mogelijk zijn als verzekeraars 'nog scherper en selectiever op kwaliteit' zorg inkopen bij huisartsen.

De LHV zei vanochtend nog niet te kunnen reageren. De huisartsen willen de voorstellen eerst bestuderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden