Minister repareert tekort groep WW'ers

WW'ers die door een wetswijziging vorig jaar een lagere uitkering ontvingen, krijgen weer meer geld. Het gaat om seizoenswerknemers, uitzendkrachten en werknemers met een jaarcontract.

Lodewijk Asscher vindt dat het WW-gat voldoende wordt gerepareerd Beeld anp
Lodewijk Asscher vindt dat het WW-gat voldoende wordt gerepareerdBeeld anp

Het zogenoemde WW-lek voor de betreffende werknemers wordt daarmee "afdoende'' gerepareerd, schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert dat op berekeningen.

Vorig jaar wezen vakbonden op "dramatische gevolgen" van het nieuwe zogeheten Dagloonbesluit voor starters, flexwerkers en herintreders. Een ww-uitkering kon vanaf 1 juli 2015 veel lager uitvallen.

Vanaf 1 juli werden ook maanden waarin niet is gewerkt meegenomen in de berekening van de hoogte van de WW. Dat verandert. De WW-uitkering wordt berekend op basis van wat er verdiend is in de maanden dat iemand werkte.

Niet tevreden
Vakbond FNV is nog niet tevreden en roept de Tweede Kamer op in te grijpen. "De minister repareert niet voor iedereen het WW-lek," constateert de bond. In totaal zou het gaan om 20.000 mensen die niet worden geholpen.

"Vooral seizoenswerkers en flexwerkers die naast hun WW-uitkering iets bijverdienen, blijven de dupe.'' WW'ers die sinds 2015 een lagere uitkering kregen, hebben volgens FNV bovendien nog steeds geen duidelijkheid over een compensatie. Zij weten nog niet hoe en wanneer zij gecompenseerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden