Minister: ‘Pas op met bètablokkers tijdens examens’

Tijdens de examentijd verstrekken apothekers 55 procent meer bètablokkers aan jongeren tegen trillende handen, gespannenheid en angstgevoelens. Minister Bruno Bruins (Medische zorg) roept jonge mensen op gedurende deze periode terughoudend te zijn met kalmerende middelen.

Afgelopen jaar werd gedurende de examenmaand mei 2100 keer propanolol, veruit de belangrijkste stressverminderende bètablokker, verstrekt aan jongeren van 16 tot en met 20 jaar Beeld ANP
Afgelopen jaar werd gedurende de examenmaand mei 2100 keer propanolol, veruit de belangrijkste stressverminderende bètablokker, verstrekt aan jongeren van 16 tot en met 20 jaarBeeld ANP

Afgelopen jaar werd gedurende de examenmaand mei 2100 keer propanolol, veruit de belangrijkste stressverminderende bètablokker, verstrekt aan jongeren van 16 tot en met 20 jaar. Dat was ruim anderhalf keer zo veel als gemiddeld over geheel 2018 (1355 keer), blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Vooral jonge vrouwen van rond de 18 jaar zouden het medicijn gebruiken in de eindexamenmaand, constateerde FSK al. Er zijn ruim 217.000 eindexamenkandidaten. Het aantal gebruikers kan dus als laag worden bestempeld. Het middel kan vermoeidheid, slaapstoornissen en kortademigheid als bijwerkingen hebben.

Zorgminister Bruins raadt leerlingen die eindexamen doen en daarbij middelen gebruiken om rustig te blijven, aan om op te letten. “Wees voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Het aantal scholieren dat middelen inneemt, baart me zorgen.”

Volgens Bruins is het niet alleen een taak van de overheid om te waarschuwen voor overmatig medicijngebruik, maar moeten jonge mensen en hun ouders daar ook zelf op letten. “En ik vind het al helemaal geen goed idee om medicijnen via internet aan te schaffen. Niet aan beginnen!”

Zijn collega, minister Slob (Voortgezet onderwijs), steunt de ‘verstandige’ oproep van Bruins. Slob heeft nog wel een paar tips voor jonge mensen die examen moeten doen. “Probeer rustig te blijven en de rust op te zoeken. Ontspan regelmatig tussen het leren door, laat je niet afleiden of onder druk zetten door de omgeving en ga lekker naar buiten of doe aan sport.”

Minister Bruins vindt trouwens niet dat de overheid moet ingrijpen in het gebruik van kalmerende middelen door jongeren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden