Update

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven treden af

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie treden af. Ze hebben hun ontslag al aangeboden aan de koning, meldden ze vanavond op een persconferentie.

Fred Teeven en Ivo Opstelten Beeld anp
Fred Teeven en Ivo OpsteltenBeeld anp

Vandaag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden (ruim 2 miljoen euro) gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen gulden die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.

Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Informatie over de financiële afwikkeling van de zogeheten Teeven-deal was wel degelijk beschikbaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. 'Deze informatie had, naar nu blijkt, ook al eerder ontsloten kunnen worden,' zei Ivo Opstelten vanavond in een toelichting op zijn vertrek als minister.

Volgens hem is daarmee te lang onduidelijkheid blijven bestaan over de afwikkeling van de schikking tussen justitie en drugscrimineel Cees H. 'Hiervoor draag en neem ik de volle verantwoordelijkheid,' zei Opstelten.

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen.

'Onverteerbaar'
Fred Teeven vindt dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris nu minister Ivo Opstelten is afgetreden. Teeven vindt het 'onverteerbaar' dat Opstelten is opgestapt om de gang van zaken rond een deal vijftien jaar geleden tussen justitie en drugscrimineel Cees H.

'Het is iets wat me persoonlijk raakt,' zei hij in een toelichting op zijn besluit om ook op te stappen. Teeven was destijds als officier van justitie nauw betrokken bij die zaak. 'Ik vind dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris omdat de minister moet aftreden over de Teeven-deal.' Hij benadrukte overigens dat er met die deal 'niets mis' was.

Teeven verklaarde dat hij 4,5 jaar is opgetrokken met Opstelten om het land veiliger te maken. 'Daar hebben we met ziel en zaligheid aan gewerkt. Die klus had ik graag met hem afgemaakt.'

Zowel Teeven als Opstelten waren bewindspersonen van de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden