Minister Ollongren: actief mengen in debat sleepwet

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat zich 'heel actief mengen' in het debat dat vooraf zal gaan aan het referendum over de aftapwet, de zogenoemde sleepwet.

ANP
Ollongren, rechtsonder in beeld, tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Beeld anp
Ollongren, rechtsonder in beeld, tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld anp

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zullen de kiezers zich ook over deze wet mogen uitspreken.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals de wet officieel heet, geeft inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om data te onderscheppen op de kabel.

De Kiesraad maakte woensdag bekend dat er voldoende handtekeningen zijn verzameld voor een raadgevend referendum hierover.

"Ik ga me als minister van Binnenlandse Zaken en dus verantwoordelijk voor die wet, heel actief mengen in het debat over die wet en waar die wet eigenlijk voor is. Namelijk aan de ene kant veiligheid voor alle Nederlanders en aan de andere kant waarborgen voor de privacy van alle Nederlanders," zei Ollongren.

Sybrand Buma
De minister maakte ook bekend dat het kabinet de uitslag van het referendum "zorgvuldig" in overweging zal nemen.

Voorman Sybrand Buma van het CDA, een van de vier coalitiepartijen, vindt dat het kabinet moet vasthouden aan de nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, ongeacht de uitslag.

De andere coalitiepartijen (VVD, D66 en ChristenUnie) blijven de aftapwet ook steunen, maar zeggen nog niet wat er moet gebeuren als een meerderheid tegen de Wiv stemt.

De invoering van de wet, die was voorzien voor 1 januari, is inmiddels uitgesteld. Het duurt langer om kandidaten te selecteren voor een commissie die vooraf moet bekijken of de inzet van bevoegdheden, zoals als het onderscheppen van internetverkeer, wel mag. Volgens Ollongren lijkt 1 mei haalbaar.

Lees ook: Wat houdt de omstreden 'sleepwet' precies in?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden