Nieuws

Minister: Olifant Buba mag blijven bij circusfamilie

Olifant Buba mag toch blijven bij de circusfamilie Freiwald. Dat heeft minister Carola Schouten (Natuur) bepaald, op verzoek van de Tweede Kamer.

Buba (39) knuffelt met haar baas Lutz Freiwald. Beeld Schippers Desirée
Buba (39) knuffelt met haar baas Lutz Freiwald.Beeld Schippers Desirée

Sinds 2015 mogen wilde dieren niet meer optreden in een circus. De familie Freiwald wilde olifant Buba echter houden omdat het dier volgens hen al decennia deel uitmaakt van de familie. Het circus kreeg een ontheffing tot 30 juni 2020, maar ook die datum is inmiddels verstreken.

Sindsdien leek minister Schouten de 45-jarige vrouwtjesolifant naar een opvang in bijvoorbeeld Frankrijk te willen sturen. Maar als hij elders zou worden ondergebracht, sterft hij snel aan eenzaamheid, zo vrezen de Freiwalds. De olifant treedt niet meer op, maar reist nog wel steeds mee.

De Tweede Kamer wilde een uitzondering voor Buba en stemde vandaag in ruime meerderheid voor twee moties. De belangrijkste was een CDA-wens om Buba bij haar circusfamilie te laten blijven. Ook een PVV-wens om de olifant in Nederland te houden kon op steun rekenen.

Het is nog wel onduidelijk wie het verblijf van Buba nu gaat bekostigen. De familie heeft gezegd door de crisis niet genoeg geld te hebben om de olifant te onderhouden. Het circus staat ingeschreven in Duitsland en kan daarmee geen aanspraak maken op noodsteun in coronatijd.

Dierenrechtenorganisaties stappen naar de rechter om het besluit van minister Carola Schouten aan te vechten dat olifant Buba bij Circus Freiwald kan blijven. Animal Rights en Bite Back dreigen ook het circus zelf voor de rechter te slepen.

“Dit is een absoluut verbod waar de krokodillentranen van de familie Freiwald niets aan veranderen,” zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. “Dat niet-deskundige Kamerleden de Afrikaanse olifant Buba willen veroordelen tot een bestaan als levende reclamezuil van een praktisch failliet circus is niets anders dan populisme.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden