'Minister kan niet zomaar overstappen naar RvS'

Een meerderheid van de Nederlanders (58 procent) vindt dat een minister niet direct kan overstappen van het kabinet naar de Raad van State. Ook is 77 procent van mening dat er een open sollicitatieprocedure moet komen voor het voorzitterschap van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

ANP/Redactie
Minister Donner. Beeld ANP
Minister Donner.Beeld ANP

Dat blijkt vandaag uit aanvullend onderzoek bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De naam van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wordt vaak genoemd als kandidaat voor de post. Vrijdag is besloten dat niet hij, maar zijn collega Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de sollicitatieprocedure gaat leiden. Volgens premier Mark Rutte is dat echter niet bedoeld om de weg vrij te maken voor de kandidatuur van Donner.

SP-leider Emile Roemer uit vandaag in een column felle kritiek op de procedure. 'De manier waarop Donner naar voren wordt geschoven, schaadt het vertrouwen in de politiek, het imago van de minister zelf en de openheid van onze democratie', stelt hij.

Om een einde aan dit soort 'politieke benoemingen' en 'regentesk gedrag' te maken, pleit Roemer ervoor in de Tweede Kamer een procedure te beginnen zoals die ook geldt voor de Nationale ombudsman. Dat is volgens hem een open procedure met uiteindelijk drie kandidaten. 'De Kamer kiest vervolgens een kandidaat en stelt deze voor aan het kabinet. Dat is open en eerlijke politiek. Niet de kleur van de politicus, maar de kwaliteiten van de persoon bepalen dan wie het wordt', aldus Roemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden