Minister Kamp prijst Amsterdam om beleid omtrent Airbnb

In een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer heeft minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Amsterdam geprezen om het beleid dat de gemeente voert ten aanzien van Airbnb. Amsterdam wordt als voorbeeld voor andere steden in Nederland genomen.

Minister Kamp Beeld anp
Minister KampBeeld anp

Het grootste probleem bij de verhuur van woningen ligt volgens Kamp bij het ontbreken van een grens tussen particuliere en professionele huur. Gemeenten krijgen zelf de verantwoordelijk een beleid te vormen bij de toeristische verhuur, zoals bijvoorbeeld Airbnb.

'Een positief voorbeeld is de gemeente Amsterdam', schrijft de minister. ' Die zich op een constructieve wijze heeft opgesteld tegenover toeristische verhuur en beleid heeft gemaakt waarbij de belangen van alle betrokken partijen zijn gediend.'

Amsterdam heeft regels geformuleerd voor het verhuren van particuliere woningen. Het stadsbestuur was internationaal de eerste die Airbnb-verhuur toestond, maar onder voorwaarden. Woningen mogen niet langer dan twee maanden per jaar worden onderverhuurd en er mogen niet meer dan vier toeristen tegelijkertijd op een adres overnachten.

Kamp in de brief: 'De werkwijze van de gemeente Amsterdam laat zien dat de huidige regelgeving de nodige ruimte biedt om eventuele negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld leefbaarheid en veiligheid tegen te gaan. Wij roepen daarom gemeenten op om hier ook actief mee aan de slag te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden