Minister juicht toe dat AMC duur medicijn zelf maakt

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vindt het een 'goede zaak' dat het AMC zelf een medicijn gaat maken voor patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte.

Beeld anp

De minister reageert in een Kamerbrief op het nieuws dat het ziekenhuis een geneesmiddel gaat bereiden tegen de zeldzame erfelijke ziekte ctx, ofwel cerebrotendineuze xanthomatose. De prijs voor het medicijnen dat patiënten hier nu voor slikken, CDCA, is door farmaceut Leadiant in korte tijd vervijfvoudigd.

Sinds begin van deze maand wordt het medicijn, dat inmiddels jaarlijks zo'n 160.000 euro per patiënt kost, niet meer wordt vergoed. In Nederland zijn er ruim 60 patiënten die het middel wel nodig hebben, omdat ze anders ernstige klachten kunnen krijgen.

Alternatieven
Het AMC gaat het middel daarom nu zelf en tegen kostprijs maken, voor ongeveer 25.000 euro per jaar. Met dat statement maakt het ziekenhuis een gebaar tegen het verdienmodel van de farmaceutische industrie.

'Ik vind het toe te juichen als partijen binnen de kaders van de wet zelf de mogelijkheden opzoeken om alternatieven te vinden voor te dure geneesmiddelen,' schrijft Bruins.

Rechtvaardigen
Volgens de minister is het niet te rechtvaardigen dat Leadiant het medicijn vele malen duurder heeft gemaakt. Er is volgens Bruins door de farmaceut geen nieuwe werkzame stof ontwikkeld of ontdekt, maar enkel bewezen dat het geneesmiddel werkt bij ctx-patiënten.

Het geneesmiddel was niet geregistreerd voor ctx, maar voor de behandeling van galstenen. Daarom kostte het eerder slechts enkele honderden euro's per jaar.

Maar inmiddels heeft Leadiant het middel na een literatuurstudie laten registreren voor de behandeling van ctx. Daardoor wordt het een 'weesgeneesmiddel', een medicijn voor een zeldzame ziekte, en mag het tien jaar lang niet na worden gemaakt. Tegelijkertijd ging de prijs ook omhoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.