Minister Israël hekelt boycot van speech Rohani

De Israëlische minister van financiën Yair Lapid heeft kritiek geuit op de boycot van de toespraak van de Iraanse president Hasan Rouhani door de Israëlische afvaardiging bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens Lapid wekt de boycot de indruk dat Israël niet geïnteresseerd is in een vreedzame oplossing voor het conflict met Iran.

De Israëlische minister van financiën Yair Lapid eerder dit jaar in de Knesset, het Israëlisch parlement. Beeld epa
De Israëlische minister van financiën Yair Lapid eerder dit jaar in de Knesset, het Israëlisch parlement.Beeld epa

In een sms aan journalisten noemde Lapid de beslissing van Israelisch premier Benjamin Netanyahu om de speech van Rohani te boycotten een vergissing. 'Israël moet niet de indruk wekken dat het categorisch tegen onderhandelingen is of dat het niet geïnteresseerd is in vreedzame oplossingen', aldus Lapid.

Netanyahu heeft zich sceptisch betoond ten aanzien van de handreikingen van de gematigde Rohani. Hij noemde hem een wolf in schaapskleren. Israël vreest dat de gematigde houding van Rohani ertoe zal leiden dat de internationale druk op de Islamitische Republiek afneemt.

'Als de premier van Israël, van de staat van het joodse volk, kan ik niet toestaan dat de Israëlische delegatie onderdeel wordt van een cynische publiekscampagne', verdedigde Netanyahu zijn besluit, 'door een regime dat de Holocaust ontkent en oproept tot onze vernietiging.'

Arabische Lente

In zijn toespraak riep Rohani op tot het hervatten van het atoomoverleg. Hij drong aan op gematigdheid. Netanyahu verweet Rohani echter hypocrisie en meent dat de internationale gemeenschap druk moet blijven zetten op Iran. Volgens Netanyahu lijkt het optimisme over de toenadering van Iran op de euforie die ontstond na de Arabische Lente, bijna drie jaar geleden.

'In het begin van de Arabische Lente zei Netanyahu dat het in een goede of een slechte richting zou kunnen gaan en mensen beschuldigden hem er toen van een dinosaurus te zijn en geen oog te hebben voor nieuwe hoop. Die lasteraars zijn het er nu natuurlijk over eens dat zijn inschattingen realistisch waren', aldus een anonieme bron bij de Israëlische regering. 'Hij is niet bang om in te gaan tegen conventionele wijsheden als hij er van overtuigd is dat zijn inschatting juist is. Hij ziet dit als een morele verplichting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden