Minister Iran: 'Holocaust tragedie die nooit meer mag gebeuren'

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft gisteren op de Duitse televisie gezegd dat de massamoord op de Joodse bevolking onder het nazi-regime een 'verschrikkelijke, droevige tragedie was die zich nooit meer mag herhalen'.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Beeld epa
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.Beeld epa

'We hebben niets tegen de Joden en hebben het grootste respect voor hen in Iran en daarbuiten', zei Zarif op de Duitse televisiezender Phoenix nadat hij de veiligheidsconferentie in München had bijgewoond. 'We voelen ons door niemand bedreigd.'

In tegenstelling tot zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad, die het bestaan van de Holocaust ontkende, veroordeelde de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani 'de moordpartij van de Joden door de nazi's'.

'Tactiek van het rookgordijn'
Uit fragmenten van de uitzending die door de zender Phoenix naar buiten werden gebracht, blijkt ook dat Mohammad Javad Zarif gisteren zei dat de 'rechten van het Palestijnse volk al zestig jaar geschonden worden' door Israël, dat de 'tactiek van het rookgordijn' hanteert.

Wat de moeizame onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma betreft, zei de Iraanse minister dat Teheran 'de vicieuze cirkel wil doorbreken en alle middelen wil gebruiken om het vertrouwen te herstellen'. 'Maar we aanvaarden van niemand bevelen.'

Bevriezen activiteiten
Teheran beloofde op 20 januari bepaalde gevoelige nucleaire activiteiten te bevriezen, in overeenstemming met het interim-akkoord dat op 24 februari gesloten werd met de groep van 5+1 (China, Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Duitsland). Op 18 februari ontmoeten de onderhandelaars elkaar opnieuw in Wenen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden