Minister: Hulpdiensten niet sneller dan 140 km/u

Verkeersminister Van Nieuwenhuizen ziet niks in het opwaarts aanpassen van de maximumsnelheid bij hulpdiensten, alleen omdat ze – net als automobilisten – langzamer moeten rijden vanaf half maart.    

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD)Beeld ANP

Regeringspartij VVD en de PVV, de grootste oppositiepartij, hebben aangegeven dat ze niet te spreken zijn over een ongewenst effect van de aankomende snelheidsverlaging: ook de pieksnelheid van hulpdiensten daalt daardoor. 

Volgens een verkeersregeling mogen hulpdiensten de rijbaan gebruiken met een snelheid van maximaal 40 kilometer per uur boven de ter plaatse geldende maximumsnelheid. Als op 130-wegen vanaf half maart nog maar 100 mag worden gereden, dan daalt de toegestane maximumsnelheid voor ambulances ook met 30 kilometer per uur.

“We zien niet direct aanleiding om de regels aan te passen”, zei minister Van Nieuwenhuizen vrijdag na de wekelijkse ministerraad. “Ik ga de ontwikkelingen met Ambulancezorg Nederland zorgvuldig in de gaten houden, maar de snelheidsverschillen mogen gewoon niet te groot worden. Dan ontstaan weer veiligheidsrisico’s.”

Slecht idee

De VVD vindt het een slecht idee als de ambulances straks niet sneller meer mogen dan 140 kilometer per uur. Kamerlid Remco Dijkstra: “Het gezegde ‘nood breekt wet’ neem ik hier heel letterlijk. Als je in een ambulance vecht voor je leven dan telt elke seconde en dus elke kilometer. Hulpdiensten moeten daarom zo hard kunnen rijden als veilig mogelijk is.”

Overigens staat in de nieuwste versie van de verkeersregeling, die de VVD gewijzigd wil zien, wel opgenomen dat de politie ‘in overleg met de meldkamer in uitzonderlijke gevallen’ van de maximale snelheid mag afwijken. Maar dit geldt niet voor ambulances.

De PVV maakte afgelopen november al een punt van de gevolgen van de verlaging van de maximumsnelheid voor hulpdiensten. Kamerlid Roy van Aalst zei destijds dat VVD-minister Van Nieuwenhuizen ‘zich diep en diep moet schamen’, aangezien ze verkeersveiligheid op nummer één heeft staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden