Minister Hennis faliekant tegen herinvoering dienstplicht

Minister van Defensie Jeanine Hennis maakt de kachel aan met de herinvoering van de militaire dienstplicht.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een bezoek aan de landmacht in 2012. Beeld anp
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een bezoek aan de landmacht in 2012.Beeld anp

Het idee 'bekt lekker', maar is te duur en strookt niet met een professionele krijgsmacht die de opgelopen spanningen in de wereld het hoofd kan bieden. Dat zegt ze woensdag in een interview met Het Parool.

Deze week nog verplaatste Rusland raketten naar Kaliningrad, een Russische enclave ingeklemd tussen Polen en de Baltische staten.

Volgens Hennis is de situatie van nu onvoorspelbaarder en daarmee gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog. "Toen was er een gekke, wrange balans", zegt ze, nu gaat de dreiging uit van nieuwe fenomenen als cyberaanvallen. "Die maken dat het minder overzichtelijk wordt en daarmee risicovoller."

Beroepsleger
"Ik moet er niet aan denken dat we Defensie gaan zien als een grootschalig heropvoedingsinstituut", zegt de VVD-bewindsvrouw. Volgens Hennis is de krijgsmacht na de officiële opschorting van de opkomstplicht in 1997 ingrijpend veranderd. Nederland heeft een beroepsleger gekregen, dat meer dan ooit de wereld ingestuurd wordt om de internationale rechtsorde te handhaven.

Hennis: "Dan hebben we het niet over een walk in the park. Met 'even' zes maanden opleiden ben je er niet. Bovendien kunnen dienstplichtigen alleen vrijwillig buiten NAVO-gebied worden ingezet. Dat creëert onzekerheid. En dan nog praktisch: kijk wat er nodig is aan opleidingscapaciteit, legering, voertuigen, eten. Onder de streep pleit er dan weinig voor een activering van de dienstplicht."

Verkiezingsprogramma's
Partijen als CDA, ChristenUnie en VNL stellen in hun verkiezingsprogramma's een vorm van militaire dienstplicht voor. Zij geloven dat de krijgsmacht een disciplinerende uitwerking kan hebben op bijvoorbeeld probleemjongeren en vinden het waardevol dat verschillende lagen van de bevolking die van elkaar vervreemd raken elkaar weer tegenkomen.

Volgens Hennis moet Defensie zich vooral bezig houden met haar kerntaken vrijheid en veiligheid. "Defensie is niet in het leven geroepen om de maatschappij met elkaar te laten communiceren. Dat kan ook op school, bij de sportclub, in het buurthuis of via vrijwilligerswerk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden