Column

Minister Grapperhaus, spreek over de islam!

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Minister Grapperhaus van het CDA redeneert, typisch op z'n CDA's, namelijk zo: "Die imam Fawaz is veel te ver gegaan. Dat is nu wat er gebeurt als je door die vrijheid van meningsuiting alles maar mag zeggen. We moeten daarom wat doen aan die vrijheid van meningsuiting."

Dat is hetzelfde als je zegt: "Die ene homo heeft de andere homo geslagen. Dat is nu wat er gebeurt door het homohuwelijk. We moeten wat aan het homohuwelijk doen."

Of: "Kijk, die vrouw heeft haar man de deur uit gezet. Dat is wat je krijgt door de vrouwenemancipatie. We moeten wat doen aan die vrouwenemancipatie."

Wat Grapperhaus had moeten zeggen, was: "Die imam Fawaz is veel te ver gegaan. Dat komt door de islam, of door een denominatie van de islam."

Dat durft Grapperhaus niet, omdat hij weet dat de persoonlijke en maatschappelijke consequenties dan groot zullen zijn.

Als hij dat zou zeggen, sluit ik niet uit dat er gewelddadige rellen zouden komen en tevens vermoed ik dat de minister dan voortdurend persoonlijke beveiliging nodig zou hebben. Zoals Wilders. En Aboutaleb.

Door de vrijheid van meningsuiting op zo'n belachelijke manier in het debat te betrekken, is het vrij scoren voor Wilders, want terecht stelt hij in een tweet: "Dus (...) een imam die oproept tot geweld door iemand een afvallige te noemen - en de islamitische straf daarop is de doodstraf - is niet strafbaar, maar een politicus die een vraag stelt over minder Marokkanen wél?"

Wanneer Grapperhaus iets wil doen aan die imam en tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting (die eerder moet worden uitgebreid dan beperkt) in stand wil houden, zal hij op enig moment als christelijke minister moeten spreken over de islam.

Ik voorspel: dat gaat hij niet doen.

Hier ligt trouwens een geweldige kans voor de PvdA, maar ik vrees dat die dat ook niet aandurft.

Grapperhaus maakte een faux pas - door in de Kamer, waar het ter controle dient te worden voorgelegd, niets te zeggen over een inperking van de vrijheid van menings­uiting, maar door dat te doen voor de camera's van de journalisten.

Die imam gaat morgen een paar maanden naar Verweggistan, Grapperhaus zet er een bloedeloze commissie 'Vrijheid van woorden' op, er worden hier en daar nog wat vragen gesteld (antwoord: 'Laten we wachten op wat die commissie oordeelt') en Glas, Plas en Was buigen zich over waan van de dag.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden