Minister: Goede en veilige zorg in Slotervaartziekenhuis

Het is voor de korte termijn mogelijk om de patiëntenzorg  in de failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen op een kwalitatief goed en veilig niveau te houden.

Bruno Bruins Beeld anp
Bruno BruinsBeeld anp

Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. De minister schrijft: "Ik vind het allereerst van belang dat patiënten in beide ziekenhuizen, ook in een eventuele afbouwfase, kwalitatief goede en veilige zorg krijgen."

Deal gemaakt
Omdat te bereiken hebben de curatoren van de beide ziekenhuizen een deal gemaakt met de zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, over de financiering van de gecontroleerde afbouw van de zorg in de bankroete ziekenhuizen.

Concreet zal het UWV op basis van de loongarantieregeling de salarisbetalingen van het personeel overnemen. Om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen ook na het faillissement hun medische aansprakelijkheidsverzekering behouden, staat het ministerie van Volksgezondheid garant voor eventuele claims.

Bruins laat weten de afgelopen dagen met alle betrokkenen intensief contact te hebben gehad 'om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden'. Binnen het ministerie van VWS is een crisisstaf ingericht.

Elders opgevangen
De curator van MC Slotervaart heeft samen met de overige ziekenhuizen in de regio en de zorgverzekeraars de capaciteit en zorgvraag geïnventariseerd. "Als de situatie zich voordoet dat patiënten van MC Slotervaart moeten worden overgeplaatst, kunnen zij allemaal in andere ziekenhuizen worden opgevangen", aldus de curator.

Ondertussen werken alle betrokkenen in beide regio's aan een plan voor het behoud van goede, veilige en toegankelijke zorg. De curatoren van de MC IJsselmeerziekenhuizen zullen de komende periode gebruiken om te onderzoeken of een deel van de ziekenhuiszorg in Lelystad behouden kan blijven, meldt Bruins.

Donderdagochtend verklaarde de rechter het Slotervaartziekenhuis failliet. Lees alle ontwikkelingen over dat nieuws in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden