Minister: geen juridische stappen tegen gouden handdruk oud VU-bestuurders
Ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt dat twee bestuursleden van de Vrije Universiteit vrijwillig afstand hadden moeten doen van hun royale vertrekregeling. Toch kan ze juridisch geen stappen ondernemen. De afspraken over hun beloningen zijn namelijk gemaakt voordat de maximum ontslagvergoeding van € 75.000 wettelijk werd vastgelegd.
Ruim een jaar duurde het voordat de minister reageerde op de vragen die SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelde na berichtgeving van Het Parool over de gouden handdrukken voor René Smit en Lex Bouter. De ondernemingsraad van de VU noemde de beloningen voor de oud-bestuurders destijds 'onwenselijk'.
Smits contract als voorzitter van het college van bestuur verliep op 1 december 2013. Hij kreeg een ontslagvergoeding van 242.645 euro. Die ontslagvergoeding is ruim drie keer zo hoog als het maximum volgens de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (WNT): 75.000 euro. Die wet is alleen niet van toepassing op zijn ontslagvergoeding, omdat de oud-voorzitter afspraken maakte met de VU nog voordat die wet inging.
Alsnog was het uitgekeerde bedrag 2.125 euro te hoog, omdat bij het berekenen van die vergoeding geen rekening was gehouden met een aanpassing per 1 mei 2014. Dat bedrag is teruggestort, waardoor de uiteindelijke vergoeding netjes binnen de lijntjes van de WNT past.
Hoogleraar Integriteit
Ook de schadeloosstelling en sabbatical van voormalig rector magnificus Bouter zijn in overeenstemming met de regels, zo concludeert Bussemaker. Bouter stapte begin 2013 op. Zijn salaris als hoogleraar werd in 2013 en ook in 2014 opgehoogd tot dat van het niveau toen hij rector magnificus was. In zijn geval gaat het in totaal om 105.000 euro. De ondernemingsraad noemde dat bedrag vorig jaar 'moeilijk te rijmen met zijn nieuwe baan als hoogleraar integriteit'.
De minister zegt een moreel appèl te hebben gedaan op bestuurders om
de bezoldiging in lijn te brengen met het WNT-maximum. Maar: 'juridisch kan ik verder geen stappen ondernemen om de uitkering van deze vertrekregelingen te stoppen', aldus Bussemaker.