Minister furieus op wethouder Kock: afspraak is afspraak

Minister Ank Bijleveld van Defensie reageert gepikeerd op pogingen van de Amsterdamse wethouder Udo Kock om via de Tweede Kamer toch een groter deel van het Marineterrein in handen te krijgen.

Minister Ank Bijleveld van Defensie. Beeld anp
Minister Ank Bijleveld van Defensie.Beeld anp

Volgens de CDA-bewindsvrouw zijn er nette afspraken gemaakt. "Als wethouder Kock vindt dat die met voeten zijn getreden, moet hij niet bij de krant of bij de Tweede Kamer melden, maar bij mij. Hij heeft zich daar niet gemeld."

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks sprak van een 'bestuurlijke schoffering', omdat Defensie in juni plots terugkwam van in 2013 gemaakte afspraken over de teruggave van het marinecomplex. "Ik werp die aantijging verre van mij", reageerde een duidelijk boze Bijleveld. "Als ik op mijn werkkamer afspraken maak met deze wethouder, de waarnemend burgemeester en ambtenaren en dat wordt vervolgens besproken in de raadscommissie, dan is het afspraak is afspraak."

Niet ordentelijk
Bijleveld noemt de uitspraken van Kock in Het Parool van dinsdag in een Kamerdebat over de Defensiebegroting 'niet ordentelijk'. Kock stelde dat er geen veiligheidsanalyse ten grondslag ligt aan het besluit van Defensie om op het marinecomplex te blijven.

Bijleveld stelt dat er 'een zelfstandige beoordeling' is gemaakt van de veiligheidssituatie in Amsterdam. "De hoofdstad is zeer regelmatig het terrein van grootschalige evenementen. Het Marine Establishment is de enige locatie die via lucht, weg en water bereikbaar is. En we willen ook zichtbaar blijven in de stad."

Regeringspartij D66 wil dat Bijleveld 'geen onomkeerbare stappen zet' op het Marineterrein. Bijleveld wilde daar niks van weten. "Op 1 januari wil ik weer een aantal gebouwen overdragen aan de gemeente Amsterdam. Als er een bestemmingsplan ligt, willen we gezamenlijk met elkaar aan nieuwbouw beginnen. Laat het aan ons."

Onrust
D66 vroeg met GroenLinks en SP opheldering aan Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser over het Marineterrein. Volgens de partijen is er 'onrust' ontstaan door de plotse gedachteverandering van Defensie. Het Amsterdamse SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemde Defensie 'een onbetrouwbare partner voor mijn stad'.

Volgens de Defensieminister is de samenwerking tussen haar departement en Amsterdam juist 'eendrachtig'. "Het loopt naar mijn vaste overtuiging extreem goed." Bijleveld stelt dat er in de toekomstige plannen ruimte is 'voor een heleboel woningen'. Hoeveel van de geraamde 1400 huizen er gerealiseerd kunnen worden, is nog niet bekend.

Piepschuim
Het ministerie van Defensie laat weten dat er wordt nagedacht over gedeeld gebruik van onderdelen van de marinekazerne. Zo is het sportcomplex van de krijgsmacht straks in de avond- en weekenduren open voor omwonenden. Defensie zou ook bereid zijn om hekken rond delen van de kazerne weg te laten.

De werkgroep die bezig is met de nieuwe indeling heeft dinsdag nog een 'piepschuimactie' gehouden, waarbij met piepschuim blokken werd uitgebeeld hoe de nieuwe verdeling eruit moet komen te zien. Duidelijk is dat het Dienstencentrum Personeelslogistiek, verantwoordelijk voor werving van nieuwe militairen, het grootste deel van de nieuwe kazerne in beslag neemt.

Ook de Koninklijke Marechaussee, die altijd al zou blijven, de Joodse geestelijke verzorging en ondersteunende diensten krijgen een plek op het terrein. Het Evenementengebouw blijft eveneens in handen van Defensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden