Minister en politiebonden gaan praten

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en de politievakbonden gaan vrijdagmiddag in gesprek over het jongste cao-bod van de minister. De bonden vinden dat te laag en willen de minister uitleggen waarom zij er zo over denken.Ter Horst verhoogde haar aanbod deze week met een half procentpunt tot 9,25 procent voor agenten die al lange tijd op straat werken en aan het eind van hun salarisschaal zitten. De andere politiemensen kunnen wat de minister betreft 6,25 procent extra salaris tegemoet zien in de komende twee jaar. De vier politiebonden NPB, ACP, ANPV en VMHP hebben dit hogere bod afgewezen.

De bewindsvrouw vindt de looneisen van de bonden onhaalbaar. ''De optelsom van uw eisen leidt tot een totaalwaarde die ik niet reëel acht.'' Met het laatste bod van Ter Horst is de waarde van de cao die ze voorlegt met 15 miljoen euro toegenomen.

De acties van de politiebonden vonden donderdag gewoon doorgang. Voor het eerst deden medewerkers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee. Ongeveer vijfhonderd van hen kwamen naar stakingsbijeenkomsten in Driebergen en Zoetermeer. NPB-voorzitter Hans van Duijn noemde de actie daarmee een succes. Voor leden van de VMHP, de bond voor hoger politepersoneel, was dit de eerste staking.

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), een dienst van het KLPD, staakte niet. Het was de bedoeling dat zij op meer ludieke wijze kenbaar zouden maken dat ze achter de acties staan.

De actie van beveiligers van onder anderen premier Jan Peter Balkenende en koningin Beatrix mislukte. De NPB zei in eerste instantie dat dat onder druk van de minister-president gebeurde, maar trok die beschuldiging donderdagavond in. ''De informatie die de NPB over de gang van zaken te horen had gekregen, was onvolledig. Daardoor is een vervelend misverstand ontstaan. Gebleken is dat de minister-president geen bezwaar had tegen het dragen van de actiebutton.

De DKDB'ers wilden gele hesjes ophangen in de dienstauto van Balkenende en zo laten zien dat ze actievoerden. Van de voorgenomen actie was donderdagochtend echter geen spoor te bekennen.

Bij de rechtbanken in Arnhem en Haarlem legde de parketpolitie het werk neer. In de regio's Noord en Oost-Gelderland en IJsselland onderbraken mensen van de rechercheteams het werk om een actievergadering van de vakbond bij te wonen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden