Minister Cramer distantieert zich van steun 'Bluf!'

DEN HAAG - Minister Jacqueline Cramer (Milieu) distantieert zich van ondersteuning van het actieblad 'Bluf!', dat in 1986 dreigde te worden vervolgd voor het publiceren van gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken.

Haar naam staat vermeld als een van de ondertekenaars van een advertentie met die strekking in de Volkskrant van 21 juni 1986. NRC Handelsblad bericht hierover dinsdag. Cramer was destijds voorzitter van Milieudefensie.
Via haar woordvoerder laat Cramer weten dat zij zich 'helemaal niks' meer ervan herinnert. ''En ik kan me ook niet voorstellen dat ik die advertentie persoonlijk heb ondertekend.'' Cramer wijst erop dat haar naam verkeerd gespeld staat: 'Jaqueline Kramer'.

De inbraak bij Economische Zaken leidde onlangs tot het opstappen van GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak.

Cramer reageerde zelf ''zeer verbaasd' en zei contact te hebben gehad met de toenmalige staf van Milieudefensie. Die wist er volgens haar ook niets van. Cramer laat de zaak verder onderzoeken. ''Als ik de advertentie toen had gezien, had ik ervoor gezorgd dat mijn naam goed gespeld was'', benadrukte ze.

De PvdA-bewindsvrouw zei ook dat haar lijn ''steeds die van geweldloosheid'' is geweest. ''Ik stond op de barricaden noch was geketend aan hekken.'' ''Voor mijn gevoel heb ik een schoon geweten'', voegde zij eraan toe.

De bewuste advertentie heeft als kop 'openbaren kan iedereen' en slaat op de dreigende vervolging van Bluf! als een van de 'onthullers' van de gestolen documenten van Economische Zaken. Er staan 178 personen en organisaties opgesomd. ''Wij verklaren hierbij de opdrachtgevers te zijn van, en verantwoordelijk te zijn voor de uitgave van de nummers van Bluf! waarin de gewraakte documenten werden gepubliceerd (...).''

Duyvendak biechtte onlangs zijn betrokkenheid bij de bewuste inbraak op in een boek over zijn verleden. (ANP)

wikipedia.org/Bluf!

Milieuminister Jacqueline Cramer. Foto ANP/Valeria Kuypers Beeld
Milieuminister Jacqueline Cramer. Foto ANP/Valeria Kuypers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden